заваряване заваряване на шпилки кондензаторно-разрядна техника

Заваряването на шпилки позволява метални крепежни елементи, шпилки, щифтове, глухи шпилки (колонки) да бъдат заварени върху друг метален детайл с помощта на дъга със светкавична скорост. Подобни обработки се използват в автомобилостроенето, при конструирането на купетата и шасита на превозни средства. Широко разпространени са и при архитектурно формоване на ламарина с екстериорно и декоративно приложение.

583

заваряване на шпилки

Какво представлява

Заваряването на шпилки позволява метални крепежни елементи,  шпилки,  щифтове, глухи шпилки (колонки) да бъдат заварени върху друг метален детайл с помощта на дъга със светкавична скорост. Между края на крепежа и повърхността на металния детайл се образува дъга, която разтопява и двете части. След това шпилката се „заковава“ с натиск   в разтопената точка. Материалът се втвърдява и шпилката бива надеждно заварена. Тъй като цялото чело  на заваръчната шпилка е съединена с основния елемент и заваръчния шев е еднороден, то получената заваръчна връзка е изключително здрава. Важно условие надеждната и функционална заварка е крепежите (шпилките) и основата (ламарината) да са от един и същи материал (алуминий, мед, неръждаема стомана и т.н).

Предимства

Тъй като в основния детайл, най-често от листов метал, не се пробиват никакви монтажни отвори, той не е отслабен и евентуални проблеми с корозията са сведени до минимум. При заваряване на шпилката  се изисква достъп само от едната страна, което създава удобство в сравнение с конвенционалното заваряване. 

заваряване на шпилки

Тази декоративна техника  е абсолютно водонепропусклива. Този начин на съединяване се използва в много от познатите в нашия бит предмети, за да улесни боравенето с тях. Било то кафе машини, тенджери за готвене, ютии, готварски печки или дори в превозни средства и покриви. Много традиционни сглобки биха били невъзможни без заваряване на шпилки.

 

Процесът

Кондензаторното  разрядно заваряване се използва успешно в продължение на много години по целия свят. Позволява заваряване на заваръчни шпилки с максимален диаметър M12. Процесът на заваряване се изпълнява чрез разреждане на кондензаторната батерия в рамките на части от секундата (0,001 - 0,003 сек.). Върхът на шпилката играе ролята на електрод и влиза в контакт с масата на детайла.

кондензаторно заваряване на шпилки

Възпламенява се дъга, която създава тънка зона на топене между шпилката и основата. Пневматичният пистолет натиска шпилката в създадената зоната на разтопен метал. След изстиване материалът се втвърдява  и заварката е налице.

 

Подобни обработки се използват в автомобилостроенето, при конструирането на купетата и шасита на превозни средства. Широко разпространени са и при архитектурно  формоване на ламарина с екстериорно и декоративно приложение.

Вижте още >> "Защо метал? и няколко отговора"

От скоро фирма VAS използва тази техника за производство на изделия от ламарина.

Автор: Калоян ИЛиев

Нови
Блогове

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Изпрати запитване