заваряване заваряване на шпилки кондензаторно-разрядна техника

Заваряването на шпилки позволява метални крепежни елементи, шпилки, щифтове, глухи шпилки (колонки) да бъдат заварени върху друг метален детайл с помощта на дъга със светкавична скорост. Подобни обработки се използват в автомобилостроенето, при конструирането на купетата и шасита на превозни средства. Широко разпространени са и при архитектурно формоване на ламарина с екстериорно и декоративно приложение.

1526

заваряване на шпилки

Какво представлява

Заваряването на шпилки позволява метални крепежни елементи,  шпилки,  щифтове, глухи шпилки (колонки) да бъдат заварени върху друг метален детайл с помощта на дъга със светкавична скорост. Между края на крепежа и повърхността на металния детайл се образува дъга, която разтопява и двете части. След това шпилката се „заковава“ с натиск   в разтопената точка. Материалът се втвърдява и шпилката бива надеждно заварена. Тъй като цялото чело  на заваръчната шпилка е съединена с основния елемент и заваръчния шев е еднороден, то получената заваръчна връзка е изключително здрава. Важно условие надеждната и функционална заварка е крепежите (шпилките) и основата (ламарината) да са от един и същи материал (алуминий, мед, неръждаема стомана и т.н).

Предимства

Тъй като в основния детайл, най-често от листов метал, не се пробиват никакви монтажни отвори, той не е отслабен и евентуални проблеми с корозията са сведени до минимум. При заваряване на шпилката  се изисква достъп само от едната страна, което създава удобство в сравнение с конвенционалното заваряване. 

заваряване на шпилки

Тази декоративна техника  е абсолютно водонепропусклива. Този начин на съединяване се използва в много от познатите в нашия бит предмети, за да улесни боравенето с тях. Било то кафе машини, тенджери за готвене, ютии, готварски печки или дори в превозни средства и покриви. Много традиционни сглобки биха били невъзможни без заваряване на шпилки.

 

Процесът

Кондензаторното  разрядно заваряване се използва успешно в продължение на много години по целия свят. Позволява заваряване на заваръчни шпилки с максимален диаметър M12. Процесът на заваряване се изпълнява чрез разреждане на кондензаторната батерия в рамките на части от секундата (0,001 - 0,003 сек.). Върхът на шпилката играе ролята на електрод и влиза в контакт с масата на детайла.

кондензаторно заваряване на шпилки

Възпламенява се дъга, която създава тънка зона на топене между шпилката и основата. Пневматичният пистолет натиска шпилката в създадената зоната на разтопен метал. След изстиване материалът се втвърдява  и заварката е налице.

 

Подобни обработки се използват в автомобилостроенето, при конструирането на купетата и шасита на превозни средства. Широко разпространени са и при архитектурно  формоване на ламарина с екстериорно и декоративно приложение.

Вижте още >> "Защо метал? и няколко отговора"

От скоро фирма VAS използва тази техника за производство на изделия от ламарина.

Автор: Калоян ИЛиев

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване