фасадни изделия от листов метал

При огромен интерес премина организираното от фирма ВАС обучение за фасадни обвивки от метални елементи „Защо метал“.

3737

В събитието взеха участие повече от 50 специалиста с професионална ориентация във фасадните решения. Сред гостите бяха архитекти, фасадни консултанти, проектанти и конструктори. Инсталатори на фасадни и покривни системи, както и търговци на алуминиева ламарина и алуминиеви системни профили.

За начало бе организирана обиколка из производствените помещения на предприятието. Бяха разгледани най-новите  CNC машини за обработка на листов метал и изделията, които към този момент се произвеждаха.

Последва,  станалата вече,  традиционна снимка пред модулната вентилируема фасада на офисната сграда.

Модераторът на събитието, Калоян Илиев,  провокира участниците да се представят един на друг и да разменят контакти за бъдещо партньорство. Освен това,  той помоли всички да запишат на един лист хартия трите първосигнални асоциации по темата „Защо метал (в областта на фасадните обвивки)“, за да може след това да обследва динамиката в представата и усещането на гостите за позитивите на металните фасадни изделия.

Първа презентация изнесе арх. Вела Николова   от <CITYSCAPE  – Студио за архитектура, проектиране и дизайн> на тема „Вдъхновения в метал “. Тя изключително увлекателно ни преведе през търсенията, експериментите, безстрашието и левитацитя на архитектите. В нейната приказка видяхме онова особено творческо вдъхновение, произтичащо от природата и канализирано през призмата на конкретното задание, на средата и човека и завършващо в градските фасади . Видяхме и много красиви сгради,  в които посредством метала се срещат и хармонизират  графита, зелената природа и синьото небе. Обеми, които ту се появяват, ту изчезват в околното пространство, като детска игра. Сгради, чиито обшивки зимата са част от снежната хармония, през деня са лицето на съвременна България, а по тъмно -  пулсa на нощта. И всичко това, защото архитектите не се боят да експериментират с метала, с неговите възможности за формоване, обработка и монтаж. И ние се размечтахме…

.

За да ни върне обратно в действителността,  инж. Христо Стоянов от ВАС Про ни разказа една история за сътворението на конкретен продукт. Справянето с конкретно предизвикателство. Видяхме как метален касетъчен фасаден продукт от марката CASSETTON изпълнява сложното задание за новаторски, лек, надежден и евтин елемент, интегриран в интериорните стени на няколко от най-новите метростанции в София. Видяхме раждането на елементите, през проектирането, тестването, та чак  до „Mock up  инсталацията на обекта. И въпреки  че все още новите станции на Софийското метро не са достъпни за масовия гражданин,  ние надникнахме в светлите и цветни вестибюли,  и почти докоснахме перфорираната метална карта на България.  

След планираната кафе пауза последната презентация изнесе  инж. Венета Новакова / Фасаден консултант, ВАЯ КОНСУЛТИНГ ЕООД и председател на АФИ/. Тя ни стегна в хватката на опасността от пожари по високите сгради. Разказа ни как европейските регулаторни органи обръщат все по-голямо внимание на темата "Пожаробезопасност". Особено след опустошителните пламъци по фасадата на  „Гренфел тауър“ в Лондон през 2017г. От нея научихме, че за сгради с височина над 28 метра задължително трябва да се влагат само негорими строителни продукти от материали клас „А1“ или „А2“. Както и че фасадните изделия от  мед, цинк, алуминий и стомана присвояват именно клас“ А1“ без  да имат нужда от допълнителни лабораторни изпитания. Научихме много за разпоредбите, гарантиращи пожаробезопасност при вентилируеми фасади. Разбрахме как наличието на въздушна междина и  коминен ефект влияят на  разпространението на възникналия по фасадата пожар. И какви мерки трябва да се прилагат, за да се ограничават пламъците. И накрая се убедихме, че изделията от метал са не само негорими, но и са пожароустоийчиви, за разлика от други фасадни материали, като например стъклото. Инж. Новакова завърши с разказа си с описание на професията Фасаден консултант и неговата роля в съвременния строителен процес.

Логично в края на събитието водещият  Калоян Илиев, не без помощта на останалите участници обобщи: Защо метал? <все пак>:

  •           Защото материалът дава специфични форми, усещане и цвят (от гледна точка на архитектите);
  •           Защото е натурален продукт, който подлежи на рециклиране (от гледна точна на еко активистите);
  •           Защото е лек, често с големи размери, негорим, пожароустойчив материал (от гледна точна на конструкторите);
  •           Защото подлежи на заводска заготовка за бърз и лесен монтаж на обектите (от гледна точна на инсталаторите);
  •      Защото изделията от метал се предпагат именно от фирма ВАС (от гледна точка на партньорите).

 И както един от гостите допълни: „В началото на събитието за мен <Металът> беше асоциация на Лек, Дълговечен и Здрав, то в края  се превърна в Технологичен и с Много възможности материал.“

Благодарим на всички, взели участие в нашето събитие! Ще ви очакваме отново!

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване