училище Училище Дени Дидрò в Банкя

Едно съвременно училище сред природата, което да стимулира индивидуалността на детето и цялостното му развитие като личност. Образователна и творческа микросистема, в която децата имат свободата да се обогатяват с нови знания и умения, да откриват и развиват своите интереси и таланти, да растат с уважение и грижа за хората и природата. Място, което учениците да посещават с вълнение и в очакване на нови преживявания.

1891

Идеята

Училището Дени Дидрò е инициатива на ПроКредит, която цели създаване и развитие на различна училищна и културна среда. Социална система, която поощрява децата да търсят и откриват сами отговори и решения, да бъдат уверени в собствените си умения, да приемат предизвикателствата и да виждат възможностите в новото.

Училището Дени Дидрò в Банкя

Комплексът сгради

на училището несъмнено също участва в процеса по формиране на пълноценни и здрави личности. Построена в екологичен район и изградена с естествени материали като дърво, камък, метал, керамика и стъкло, учебната база на училище Дени Дидрò дава възможност децата да растат на чист въздух, да прекарват време в учене на открито и изследване на естествената среда.

Училището Дени Дидрò в Банкя

Фасадата

Още от далеч се забелязва светлата дървена вентилирана фасада на комплекса от сгради. Вентилацията на фасадата, заедно с топлоизолационния пакет осигуряват целогодишното  поддържането на комфортна  вътрешна температура в  просторните стаи. 

Училището Дени Дидрò в Банкя

Покривът

По същата причина покривът е вентилиран, като завършва с тъмни керамични керемиди, които да контрастират на дървената фасада. Улуците и обшивките по покрива са изпълнени от титан цинкова ламарина, също в тъмен нюанс. Фалцово скопчените бордове и чела от ламарина се надвесват над амфитеатралното пространство и очертават зоната  за културни събития. 

Училището Дени Дидрò в Банкя

Множество покривни прозорци VELUX внасят „животворна светлина“ в подпокривните обитаеми помещения. Соларна система по южните и западни скатове осигуряват собствена електроенергия за функционирането на училищния комплекс. 

Проектът

е дело на арх. Ива Платиканова

Фирма VAS

вложи в обекта:

Дървена конструкция и обвивка Garapa (бразилска твърда дървесина с висока плътност с благородни златни тонове);

Пародифузна мембрана DuPont™ Tyvek® UV Façade;

Керамични керемиди Creaton;

Титан цинкова ламарина ANTHRA-ZINC®, VMZink;

Минерална вата – FIBRAN;

Покривни прозорци VELUX;

 

Автор: Калоян ИЛ

Нови
Блогове

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Изпрати запитване