титан цинк Най - големите производители и продуктови линии

Френската компания VMZINC® и немската - RHEINZINK® в конкуренция създават и развиват европейския пазар на листов титан цинков метал с широко архитектурно приложение.

3162

Два са най-известните европейски производители на цинкова ламарина с архитектурно приложение: VMZINC® и RHEINZINK®

VMZINC

е международна марка на валцувани цинкови продукти, произвеждани и продавани от VM BUILDING SOLUTIONS, която е специализирана в технология за производството на листов метал. Продуктите се произвеждат основно във Франция, с изключение на някои аксесоари, които се асемблират в Германия, Словакия и Швейцария.

VMZINC е пионер в съвременното производство на материали от цинк. Днес марката предлага както естествен титан-цинк, така и пет различни цинкови линии/нюанса на предварително оцветен цинк с приложение за:

  • продукти и системи за изграждането на покриви;
  • продукти и системи за фасадни обвивки;
  • аксесоари и окомплектовки;
  • орнаменти;
  • продукти за интериори.

интериори на vmzink

Natural Zinc by VMZINC (натурален цинк)

Класическа титан-цинкова ламарина в състав от 99,995% от чист цинк, легиран с титан и мед. Лъскаво и гладко покритие с цвят, както природата го е създала. Този материал, изложен на атмосферни влияния, създава защитен слой – патина, чиито цвят е във функция предимно от металите, които участват в титан-цинковата сплав, и от атмосферните условия, които въздействат върху вече монтитания продукт. Обикновено патината на натуралния цинк е текстурирана в матово-сив цвят. 

Natural Zinc by VMZINC (натурален цинк)

QUARTZ-ZINC®

QUARTZ-ZINC® е разновидност на натуралния цинк, който се обработва, за да имитира визуално красотата на състарен материал, вече образувал естествена патина. Препоръчва се в ситуации, когато съществува вероятност образуваната патина да не бъде равномерна по повърхността на ламарината или пък, ако архитектите и инвеститорите не разполагат с достатъчно време, за да изчакат естествения процес по нейното образуване. QUARTZ-ZINC е покритие, предварително подготвено в заводски условия, за да може, дори когато ламарината е нова, тя да предлага цвят, подобен на естествено придобитата матово-сива патина на Natural Zinc.

Този процес се постига чрез повърхностна обработка, която допуска леки цветови отклонения, за да подчертае структурата на естествената цинкова повърхност. Така полученият фин и същевременно сложно текстуриран матово-сив цвят позволява на QUARTZ-ZINC да се откроява самостоятелно или да се смесва и допълва с други естествени материали като камък, дърво, теракота или клинкер.

QUARTZ-ZINC на VMZINC

ANTHRA-ZINC®

Със своите тъмни, кадифени нюанси ANTHRA-ZINC® предлага уникално покритие, подобно на естествен камък. Материал, който е създаден, за да кореспондира с различни други фасадни материали, но най-вече с черни шисти.

ANTHRA-ZINC® на VMZINC

AZENGAR®

С AZENGAR® VMZINC® се опитва да покрие онези нюанси на сивата гама, които не са обхванати от линиите на QUARTZ-ZINC и ANTHRA-ZINC. Финишите от тези дизайни стоят самостоятелно със самочувствие, самостоятелно и с дълбока текстура, която подчертава близостта на материала до нееднородната повърхност на природата.

AZENGAR® на VMZINC

PIGMENTO®

Оцветен QUARTZ-ZINC®, третиран с минерални оцветители за постигане на уникална визия в архитектурния дизайн. Естествената текстура под цвета остава видима. С течение на времето и под въздействието на околната среда пигментите на PIGMENTO избледняват и разкриват естествената красота на QUARTZ-ZINC. PIGMENTO® се предлага в четири нюанса: зелен, червен, син и кафяв.

PIGMENTO на  VMZINC

Вижте още статията: Цинковата ламарина в строителството

RHEINZINK®

Немският производител на титан-цинкова ламарина декларира, че повърхностните покрития на неговите продукти са подходящи за широк спектър архитектурни приложения. Продуктовите линии prePATINA, CLASSIC, artCOLOR, GRANUM и PRISMO задават високи стандарти в използването на листовия материал, обработката и функционалността му.

Основните приложения на ламарината на  RHEINZINK® са:

  • покриви;
  • отводнителни (дренажни системи);
  • фасади .

Възстановяваща се повърхност

Както човешката кожа заздравява след наранявания и драскотини, така и финишния слой на природния материал титано цинк се възстановява след леки механични интервенции и повърхностни наранявания и драскотини остават незабележими след това.

RHEINZINK-CLASSIC и RHEINZINK-prePATINA са висококачествени повърхности, които с течение на времето образуват синьо-сива или шисто-сива патина, която подобно на човешката кожа функционира като защитен слой. Тази патина също е снабдена с естествен самолекуващ ефект и по този начин гарантира дълъг живот без поддръжка.

RHEINZINK® твърдят, че до края на 80-те години са единственият производител, разработващ изкуствен процес на състаряване (т.н. патина). Линията prePATINA се отличава с получена в заводски условия, типичната за цинка, патина в синьо-сиво или графитово-сиво без да се чака с години. Освен това повърхността се самовъзстановява – получените по времето на монтажа драскотини избледняват и се заличават по време на последващото естествено образуване на патина. Екологично чиста и без поддръжка, линията prePATINA, с ефективните си акценти, е идеалната ламарина за безупречна сграда.

Оригинален, естествен и утвърден продукт с ярката линия на 

RHEINZINK-CLASSIC,

доказан  повече от 50 години. В зависимост от климатичните условия, първоначално лъскавата метална повърхност постепенно развива кадифена синьо-сива патина, която придава на всяка сграда харизма и индивидуален характер. Използва се за производство на системи и елементи за покривно водоотвеждане, включващи техники за сдвояване на фалц и запояване.  Повърхността предлага перфектна симбиоза между традиция и модерност.

RHEINZINK класик

ArtCOLOR

на RHEINZINK се използва за облицоване на покриви и фасади в атрактивни цветни композиции, които впечатляват както оптически, така и функционално. Цветовата палитра RHEINZINK включва нюансите на черно-сиво, чисто бяло, перлено-златисто, мъхово-зелено, орехово-кафяво, синьо и тухлено-червено, но други цветове могат да бъдат произведени индивидуално при поискване. UV-устойчив и издръжлив благодарение на висококачественото PVDF покритие, RHEINZINK-artCOLOR отваря съвременни и ефективни възможности за дизайн за архитекти, планиращи, занаятчии и собственици на сгради.

ArtCOLOR на RHEINZINK

RHEINZINK разширява гамата си от висококачествени повърхностни облицовки чрез добавяне на две фосфатирани линии:

GRANUM skygrey и GRANUM basalte.

Светлосивата елегантност на премрежено от облаците небе GRANUM изглежда естетична, автентична и самодостатъчна. Докато тъмносива, почти черна версия, GRANUM базалт придава изчистен, професионален и прецизен вид.

Интелигентно комбинирани с материали като дърво, естествен камък, мазилка или стъклени повърхности създават изкусни, ясни контрасти и искрени визии на градски дизайн далеч отвъд познатите форми и цветове. 

GRANUM skygrey и GRANUM basalte

Цветовете създават атмосфера, показват характер и стимулират. С PRISMO, продуктовата линия на RHEINZINK, сградите привличат вниманието, докато все още се смесват естествено с тяхната среда. Така се създава уникален вид, който живее и изобразява природата. В хармонична комбинация с естествени материали, RHEINZINK-PRISMO дава на всеки проект нещо специално. Шест цветни нюанса, вдъхновени от природата, подчертават концепцията на една конструкция. Нюансите на златото, кафявото, синьото, червеното, зеленото и черното са израз на естественост, която се асоциира с основните елементи на земята, огъня, водата и въздуха. Получените цветни ефекти позволяват намек за основата на цинковата структура, което добавя неочакван аспект към външния вид на сградата. 

RHEINZINK-PRISMO

Можем да обобщим, че именно VMZINC® и RHEINZINK® в конкуренция създават и развиват европейския пазар на листов титан-цинков метал с широко архитектурно приложение. 

Текст и снимки от официалните уеб сайтове на

VMZINC® и RHEINZINK®

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване