титан цинк Най - големите производители и продуктови линии

Френската компания VMZINC® и немската - RHEINZINK® в конкуренция създават и развиват европейския пазар на листов титан цинков метал с широко архитектурно приложение.

4482

Два са най-известните европейски производители на цинкова ламарина с архитектурно приложение: VMZINC® и RHEINZINK®

VMZINC

е международна марка на валцувани цинкови продукти, произвеждани и продавани от VM BUILDING SOLUTIONS, която е специализирана в технология за производството на листов метал. Продуктите се произвеждат основно във Франция, с изключение на някои аксесоари, които се асемблират в Германия, Словакия и Швейцария.

VMZINC е пионер в съвременното производство на материали от цинк. Днес марката предлага както естествен титан-цинк, така и пет различни цинкови линии/нюанса на предварително оцветен цинк с приложение за:

  • продукти и системи за изграждането на покриви;
  • продукти и системи за фасадни обвивки;
  • аксесоари и окомплектовки;
  • орнаменти;
  • продукти за интериори.

интериори на vmzink

Natural Zinc by VMZINC (натурален цинк)

Класическа титан-цинкова ламарина в състав от 99,995% от чист цинк, легиран с титан и мед. Лъскаво и гладко покритие с цвят, както природата го е създала. Този материал, изложен на атмосферни влияния, създава защитен слой – патина, чиито цвят е във функция предимно от металите, които участват в титан-цинковата сплав, и от атмосферните условия, които въздействат върху вече монтитания продукт. Обикновено патината на натуралния цинк е текстурирана в матово-сив цвят. 

Natural Zinc by VMZINC (натурален цинк)

QUARTZ-ZINC®

QUARTZ-ZINC® е разновидност на натуралния цинк, който се обработва, за да имитира визуално красотата на състарен материал, вече образувал естествена патина. Препоръчва се в ситуации, когато съществува вероятност образуваната патина да не бъде равномерна по повърхността на ламарината или пък, ако архитектите и инвеститорите не разполагат с достатъчно време, за да изчакат естествения процес по нейното образуване. QUARTZ-ZINC е покритие, предварително подготвено в заводски условия, за да може, дори когато ламарината е нова, тя да предлага цвят, подобен на естествено придобитата матово-сива патина на Natural Zinc.

Този процес се постига чрез повърхностна обработка, която допуска леки цветови отклонения, за да подчертае структурата на естествената цинкова повърхност. Така полученият фин и същевременно сложно текстуриран матово-сив цвят позволява на QUARTZ-ZINC да се откроява самостоятелно или да се смесва и допълва с други естествени материали като камък, дърво, теракота или клинкер.

QUARTZ-ZINC на VMZINC

ANTHRA-ZINC®

Със своите тъмни, кадифени нюанси ANTHRA-ZINC® предлага уникално покритие, подобно на естествен камък. Материал, който е създаден, за да кореспондира с различни други фасадни материали, но най-вече с черни шисти.

ANTHRA-ZINC® на VMZINC

AZENGAR®

С AZENGAR® VMZINC® се опитва да покрие онези нюанси на сивата гама, които не са обхванати от линиите на QUARTZ-ZINC и ANTHRA-ZINC. Финишите от тези дизайни стоят самостоятелно със самочувствие, самостоятелно и с дълбока текстура, която подчертава близостта на материала до нееднородната повърхност на природата.

AZENGAR® на VMZINC

PIGMENTO®

Оцветен QUARTZ-ZINC®, третиран с минерални оцветители за постигане на уникална визия в архитектурния дизайн. Естествената текстура под цвета остава видима. С течение на времето и под въздействието на околната среда пигментите на PIGMENTO избледняват и разкриват естествената красота на QUARTZ-ZINC. PIGMENTO® се предлага в четири нюанса: зелен, червен, син и кафяв.

PIGMENTO на  VMZINC

Вижте още статията: Цинковата ламарина в строителството

RHEINZINK®

Немският производител на титан-цинкова ламарина декларира, че повърхностните покрития на неговите продукти са подходящи за широк спектър архитектурни приложения. Продуктовите линии prePATINA, CLASSIC, artCOLOR, GRANUM и PRISMO задават високи стандарти в използването на листовия материал, обработката и функционалността му.

Основните приложения на ламарината на  RHEINZINK® са:

  • покриви;
  • отводнителни (дренажни системи);
  • фасади .

Възстановяваща се повърхност

Както човешката кожа заздравява след наранявания и драскотини, така и финишния слой на природния материал титано цинк се възстановява след леки механични интервенции и повърхностни наранявания и драскотини остават незабележими след това.

RHEINZINK-CLASSIC и RHEINZINK-prePATINA са висококачествени повърхности, които с течение на времето образуват синьо-сива или шисто-сива патина, която подобно на човешката кожа функционира като защитен слой. Тази патина също е снабдена с естествен самолекуващ ефект и по този начин гарантира дълъг живот без поддръжка.

RHEINZINK® твърдят, че до края на 80-те години са единственият производител, разработващ изкуствен процес на състаряване (т.н. патина). Линията prePATINA се отличава с получена в заводски условия, типичната за цинка, патина в синьо-сиво или графитово-сиво без да се чака с години. Освен това повърхността се самовъзстановява – получените по времето на монтажа драскотини избледняват и се заличават по време на последващото естествено образуване на патина. Екологично чиста и без поддръжка, линията prePATINA, с ефективните си акценти, е идеалната ламарина за безупречна сграда.

Оригинален, естествен и утвърден продукт с ярката линия на 

RHEINZINK-CLASSIC,

доказан  повече от 50 години. В зависимост от климатичните условия, първоначално лъскавата метална повърхност постепенно развива кадифена синьо-сива патина, която придава на всяка сграда харизма и индивидуален характер. Използва се за производство на системи и елементи за покривно водоотвеждане, включващи техники за сдвояване на фалц и запояване.  Повърхността предлага перфектна симбиоза между традиция и модерност.

RHEINZINK класик

ArtCOLOR

на RHEINZINK се използва за облицоване на покриви и фасади в атрактивни цветни композиции, които впечатляват както оптически, така и функционално. Цветовата палитра RHEINZINK включва нюансите на черно-сиво, чисто бяло, перлено-златисто, мъхово-зелено, орехово-кафяво, синьо и тухлено-червено, но други цветове могат да бъдат произведени индивидуално при поискване. UV-устойчив и издръжлив благодарение на висококачественото PVDF покритие, RHEINZINK-artCOLOR отваря съвременни и ефективни възможности за дизайн за архитекти, планиращи, занаятчии и собственици на сгради.

ArtCOLOR на RHEINZINK

RHEINZINK разширява гамата си от висококачествени повърхностни облицовки чрез добавяне на две фосфатирани линии:

GRANUM skygrey и GRANUM basalte.

Светлосивата елегантност на премрежено от облаците небе GRANUM изглежда естетична, автентична и самодостатъчна. Докато тъмносива, почти черна версия, GRANUM базалт придава изчистен, професионален и прецизен вид.

Интелигентно комбинирани с материали като дърво, естествен камък, мазилка или стъклени повърхности създават изкусни, ясни контрасти и искрени визии на градски дизайн далеч отвъд познатите форми и цветове. 

GRANUM skygrey и GRANUM basalte

Цветовете създават атмосфера, показват характер и стимулират. С PRISMO, продуктовата линия на RHEINZINK, сградите привличат вниманието, докато все още се смесват естествено с тяхната среда. Така се създава уникален вид, който живее и изобразява природата. В хармонична комбинация с естествени материали, RHEINZINK-PRISMO дава на всеки проект нещо специално. Шест цветни нюанса, вдъхновени от природата, подчертават концепцията на една конструкция. Нюансите на златото, кафявото, синьото, червеното, зеленото и черното са израз на естественост, която се асоциира с основните елементи на земята, огъня, водата и въздуха. Получените цветни ефекти позволяват намек за основата на цинковата структура, което добавя неочакван аспект към външния вид на сградата. 

RHEINZINK-PRISMO

Можем да обобщим, че именно VMZINC® и RHEINZINK® в конкуренция създават и развиват европейския пазар на листов титан-цинков метал с широко архитектурно приложение. 

Текст и снимки от официалните уеб сайтове на

VMZINC® и RHEINZINK®

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване