съвети Прецизно сгъване на ламарина за качество на изделията

Сгъването е една от най-популярните операции за придаване на различни форми на листов метал. Обикновено се осъществява, чрез упражняване на натиск върху листа. Получената деформация оформя ъгъл с различен градус в зависимост от приложението на заготовката. Какво обаче трябва да се съблюдава при този тип механични обработки?

2599

Съществуват  различни методи за огъване на ламарината. За често за целта се използват пресови и престилкови абканти.

Научете повече за различните методи на сгъване на ламарина

Ето обаче и няколко съвета при сгъването на ламарината, които биха били полезни за постигане на високо качество на изделията от листов метал

Минимални пера за сгъване

В зависимост от използвания метод на сгъване, вид и дебелина на материала се дефинират минимални сектори за сгъване. Това се определя най-вече от отвора V на използваната призма или от особеностите при престилковите абканти. Обикновено кореспондира с дебелината на материала. Трудно се сгъват сектори по-малки от 6 пъти дебелината на листа. Например за алуминиева ламарина с дебелина от 2 мм перата не трябва да са по-малки от 12-15 mm в зависимост от вида на абкантите, които се използват. 

особености при сгъване на ламарината

Отстояние на отворите от оста на сгъване

Ако отворите/перфорациите  в листа са твърде близо до сгъвката, то те могат да се провлачат и деформират. Така заради променената форма,  планираните за използване крепежи няма да могат да минават свободно през отворите на ламарината. Задължително е цялата площ на отворите да бъде извън полето на разтегляне на ламарината при сгъвките.  Ако в отворите ще се поставят нит-гайки, то е добре  това да се случи преди сгъване. 

сгъване на трапец

Сгъване на трапец

Когато оста на сгъвката не е успоредна  на никоя от страните на заготовката, то е възможно да не се постигне задоволителен резултат, заради невъзможността на оператора да базира прецизно полето за сгъване. Желателно е да се избягва сгъването на неправилни форми.

Технологични отвори и зарязвания 

За да се получи прецизен 3D ъгъл,  то в зоната на събирането на няколко сгъвки следва да се осигури отвор с минимален диаметър, например 3 mm, за да се освободи напрежението от материала. Също, когато сгъването не е по цялата страна на заготовката, а е частично (прави участъци преминават в сгъвки и обратно),  е задължително да се оформи зарязване с дълбочина по-голяма от дебелината на листа. Това гарантира липса на деформации и разкъсвания в зоните между прави и огънати пера.

технологични отвори и зарязвания

Огъване на кутия

Разгъвката на подобни изделия трябва да е проектирана така, че да осигурява малки пролуки между вертикалните пера . Така се гарантира, че последната стена на кутията няма да „натисне“ останалите, вече сгънати,  и да промени изцяло геометрията на сгънатото изделие. 

производство на кутия и приплесвания

Приплесвания

Използват се за придаване на допълнителна коравина на някои изделия. Ако листовия материал е с дебелина 2 mm или 3 mm, то е препоръчително да се оставят големи радиуси, а не да се приплесва сгъвката, защото това би довело да напукване на метала. 

Нашите възможности

за производство на сгъвки от ламарина:

  • дължина до 6400 mm;
  • дебелина до 8 mm;
  • метали: стоманена поцинкована ламарина, стоманена ламарина с полиестерно покритие, мед, титан цинк и алуминий от различни сплави.

Информация и снимки  от:  

Fractory.com

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване