фасада Металната вентилирана

Нов, различен, съвременен и динамичен 3D формат, за визия, която се променя на всяка крачка. Най-подходящият материал е алуминиева ламарина.

6026

Разработен от Архитектурно студио CityScape този смел проект е финализиран през есента на 2020г. Проектантите се спират на различен, съвременен и динамичен, 3D  формат, за да създадат една визия, която не е константна, а променяща се в зависимост от ъгъла, под който се наблюдава. Те избират  ламарината като фасаден материал, едно защото е удобна за сгъване и обработки за постигане на желаната от тях форма, и второ, защото партньорството им с екипа на ВАС им вдъхва увереност за постигане на желания резултат.

старата и новата фасада на Sky City Mall

Всичко започва от една визуализация, с която архитектите  споделят пред ВАС идеята си за нестандартни обемни фасадни решения свързани с промяна на имиджа на Sky City Mall. Благой Стоянов (Управител) и Константин Станчев (Технически проектант) се заемат със задачата да предложат производствено изпълними изделия и възможен  начин на окачването им по съществуващата  фасада от термо панели. Правят се първични разработки и след това бюджетиране на фасадните изделия. Константин Станчев  споделя, че за първи път се сблъсква с подобни фасадни елементи, които излизат пред носещата конструкция с цял един метър. 

видео разказ

В проекта впоследствие влиза и инж. Христо Стоянов (Управител), който се заема с остойностяването на типови и масови изделия по фасадата. Той  споделя, че е бил скептично настроен по повод на готовността на инвеститора  на Sky City Mall да реализира подобна фасада, защото макар и много ефектна,  заради сложните съставни изделия,  се оказва доста скъпа. Възложено е направата на мокъп – мостра в естествени размери на сегмент от фасадата, която  фирма ВАС приема да изпълни без заплащане, в интерес на бъдещата реализация на проекта. Изпълнението е одобрено и не след дълго е подписан договор. 

мокъп - мостра с реални размери

В резултат на което са произведени  близо 1000 модулни фасадни елементи покриващи 1500 м2. Всеки елемент от своя страна е съставен от шест до девет части, скрепени помежду им с нитове. Ето сбита техническата информация за фасадните модули:

  • типови елементи – 40 вида, уникални елементи  - 140 броя;
  • габарити на типовите елементи:  височина/ширина /дълбочина от  3200/500/100-1000 mm  (най-малките изпъкват пред равнината на носещата конструкция със 100 mm, а най – големите - с цели 1000 mm; 
  • средно тегло на масовите елементите – около 50 кг.;
  • алуминиева сплав 5005 H 14,  дебелина от 2.00 mm;
  • близо 10 000 заготовки,  маркирани с надеждни етикети;
  • специално произведени верикални Ω (омега) конструктивни профили, които носят хоризонталните екструдирани окачвачи.

производство на фасадни изделия от метал

Първичната разработка за производство и съгласуването с проектантите на модулите отнема близо два месеца. Голямо внимание е отделено и на  проверка устойчивостта на ветрови натоварвания и безопасност на обемните елементи.

симулация на ветрови натоварвания на фасадни елементи

Като сериозно предизвикателство в процеса на работа участниците определят също така организацията на асемблиране на отделните модули, съставени от вече боядисани заготовки. Тъй като в целия проект участват близо 10 000 отделни части с близки или еднакви размери, е било наложително всички те да бъдат надлежно индикирани по време на производство. Целта е праховата боя и високата температура на изпичането да не залични маркировките. Взема се решение за лазeрно изрязване на мини табелки с номера от неръждаема ламарина (етикети), които биват прикрепени към заготовките от алуминиева  ламарина, като се преследва лесна разпознаваемост на вече боядисаните съставни части.

етикети от ламарина за лесно разпознаване на изделията след боя

Фасадните елементи за този проект са доста обемни. Подготовката им за експедиция  в производството, транспортиране до обекта и самото складиране на терен е сложна логистична задача . Ето защо е взето решение за организиране на график на производството, който да отговаря на  монтажния план, без да се налага дълго съхранение на обекта. Или иначе казано, заготвени и транспортирани  до обекта били само тези елементи, които в следващия ден - два е трябвало да бъдат инсталирани. 

товарене и окачване на фасадните елементи

Успешното изпълнение на този проект се дължи на множество фактори и особености на фирма ВАС като производител на изделия от листов метал.  

Може би, обаче, сред най-сериозните предимства са възможността на предприятието да  работи от рулонен материал (а не само от листов такъв), както и наличието на  CNC Panel Bender. Първото дава много голяма свобода за оптимален разкрой на нестандартни дължини, а второто гарантира висока прецизност  на сгъвките. 

готовата фасада

Sky City Mall с новата си фасада е номиниран в конкурса „Сграда на годината 2020“ в категория „Производствени, логистични и търговски сгради“.

Друг един поглед върху сътворението на фасадата е видеоматериалът на инж. Венета Новакова (Асоциация за фасаден инценеринг) с участието на арх. Вела Николова (Архитектурно студио "Cityscape").

Автор: Калоян Илиев

 

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване