шапки За комини от ламарина

Коминните шапки - превенция или архитектурен елемент. Препоръки за монтаж

8750

Коминните шапки за мнозина са короната на покрива, но те всъщност имат множество специфични предназначения. Наричани събирателно коминни шапки, често се използват и за завършек на вентилационни отдушници, каквито има в изобилие на съвременните покриви.

Ползи,

нека се опитаме да изброим:

  1. Този тип архитектурни елементи предпазват от директно проникване на дъждовна вода в коминното тяло, където иначе би се образувала трайна влага и благотворна среда за развитие на мухъл и плесени. Нежелани явления, които от своя страна разрушават конструкцията и целокупността на комина. Попаднали в гърлото на комина, дъждовна вода или сняг могат да образуват неприятни тъмни катранени течове или оцветено овлажняване, което се просмуква през пукнатините на коминното тяло и за съжаление остава видимо по стените на стаите. 
  2. Предпазват от случайното попадане на живи дребни горски животни и птици в комините. През зимата около комина е най-топлото място и дребни гризачи, и хищници, в търсене на по-комфортни условия на живот, могат да попаднат случайно в коминната система, както и да загинат вътре, запушвайки отвора. Птици могат да свият гнезда върху незащитения комин. По време на буря, вдигнати от ураганен вятър, различни предмети биха могли да попаднат в комина. Всичко това не би се случило, ако коминното тяло завършва с подходяща шапка. 
  3. Предпазват от разпространението на излизащи от комините искри. Доста често искри от пламъка се увличат от естествената конвекция на пушека и напускат коминната система на скорост и ако в близост до покрива има сухи клони или храсти, биха могли да причинят пожар. При наличието на шапка искрите биха се изолирали в нея, като биха загаснали на безопасно място. Или поне траекторията и/или скоростта им би била ограничена до безопасния периметър на покрива.
  4. Някои от шапките предотвратяват връщането на пушек в комина при силен вятър, като създават принудителна конвекция и въпреки силния вятър пушека не се нагнетява обратно към отоплителното тяло, респективно вътрешното помещение.
  5. Архитектурна функция. Шапките често са желан архитектурен елемент, изпълнен в синхрон или с използвания покривен материал, или с този на отводнителната инсталация. 

Видове ламаринени шапки

 

Сводести (вълна или лястовица)

За конструкция се използват шпилки от поцинкована ламарина, като само горната част е плътна. Изпълняват се обикновено от огъната/рондирана във формата на свод ламарина. Бюджетно решение е, но често ламарината се прокъсва в зоната на връзката с шпилките от вибрациите, причинени от вятъра и шапката нарушава целостта си.

Двускатни

– разновидност са на сводестите, като при тях ламарината е оформена в два ската, сгъната под ъгъл, а не е рондирана. 

Многоскатни

Отново за конструкция се използват шпилки, но шапките са много по-масивни и стабилни. Скопчаването на отделните скатове, както и плътният хоризонтален пояс в най-ниската част, вкоравяват коминното тяло и то става много по-устойчиво на ветрови натоварвания. Най-масови са четирискатните шапки.

Виетнамски (японски) или „тип кюнец“

Използват се предимно за завършване на вентилационни отвори. Най-горният елемент е конусовидно оформен.

 

Жалузийни

Обикновено са по-масивни и по-тежки от стандартните шапки. Традиционно се инсталират върху „гнездо“ от въздуховоди на покрива, за да може с един завършек да се покрият няколко близки извода. Нерядко се монтират и на земята, като елемент от ландшафтната архитектура. Името им идва от вертикалните стени, които са изпълнени със Z образни ламели, образувайки жалузи. Отгоре покривната им част остава плътна  като на традиционните четирискатни шапки. При тези изделия трябва да се съблюдава предписаният от ОВК проектант процент транспаратнтност/отваряемост, за да не се компрометира търсената конвекция.

Декоративни

Наред с изискванията за предпазване на покрива, при тях се търси и дизайнерски декоративен елемент. За направата им се изисква сериозни тенекеджийски умения, а влаганите материали са достатъчно ковки (мед и цинк), за да позволят оформянето на интересни фигури. Съществуват и индустриални такива, изпълнени от инокс.

коминните шапки понякога могат да са едно "голямо" предизвикателство

Препоръки

към проектирането и инсталацията на шапките:

  1. Високи, за да може да се почиства комина, без да се демонтират шапките
  2. Голяма периферия, за да се отича и откапва водата извън коминния отвор
  3. Надлежно закрепени върху коминното тяло с подходящи крепежи, за да не бъдат „вдигнати“ при силен вятър. 

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване