шапки За комини от ламарина

Коминните шапки - превенция или архитектурен елемент. Препоръки за монтаж

12660

Коминните шапки за мнозина са короната на покрива, но те всъщност имат множество специфични предназначения. Наричани събирателно коминни шапки, често се използват и за завършек на вентилационни отдушници, каквито има в изобилие на съвременните покриви.

Ползи,

нека се опитаме да изброим:

  1. Този тип архитектурни елементи предпазват от директно проникване на дъждовна вода в коминното тяло, където иначе би се образувала трайна влага и благотворна среда за развитие на мухъл и плесени. Нежелани явления, които от своя страна разрушават конструкцията и целокупността на комина. Попаднали в гърлото на комина, дъждовна вода или сняг могат да образуват неприятни тъмни катранени течове или оцветено овлажняване, което се просмуква през пукнатините на коминното тяло и за съжаление остава видимо по стените на стаите. 
  2. Предпазват от случайното попадане на живи дребни горски животни и птици в комините. През зимата около комина е най-топлото място и дребни гризачи, и хищници, в търсене на по-комфортни условия на живот, могат да попаднат случайно в коминната система, както и да загинат вътре, запушвайки отвора. Птици могат да свият гнезда върху незащитения комин. По време на буря, вдигнати от ураганен вятър, различни предмети биха могли да попаднат в комина. Всичко това не би се случило, ако коминното тяло завършва с подходяща шапка. 
  3. Предпазват от разпространението на излизащи от комините искри. Доста често искри от пламъка се увличат от естествената конвекция на пушека и напускат коминната система на скорост и ако в близост до покрива има сухи клони или храсти, биха могли да причинят пожар. При наличието на шапка искрите биха се изолирали в нея, като биха загаснали на безопасно място. Или поне траекторията и/или скоростта им би била ограничена до безопасния периметър на покрива.
  4. Някои от шапките предотвратяват връщането на пушек в комина при силен вятър, като създават принудителна конвекция и въпреки силния вятър пушека не се нагнетява обратно към отоплителното тяло, респективно вътрешното помещение.
  5. Архитектурна функция. Шапките често са желан архитектурен елемент, изпълнен в синхрон или с използвания покривен материал, или с този на отводнителната инсталация. 

Видове ламаринени шапки

 

Сводести (вълна или лястовица)

За конструкция се използват шпилки от поцинкована ламарина, като само горната част е плътна. Изпълняват се обикновено от огъната/рондирана във формата на свод ламарина. Бюджетно решение е, но често ламарината се прокъсва в зоната на връзката с шпилките от вибрациите, причинени от вятъра и шапката нарушава целостта си.

Двускатни

– разновидност са на сводестите, като при тях ламарината е оформена в два ската, сгъната под ъгъл, а не е рондирана. 

Многоскатни

Отново за конструкция се използват шпилки, но шапките са много по-масивни и стабилни. Скопчаването на отделните скатове, както и плътният хоризонтален пояс в най-ниската част, вкоравяват коминното тяло и то става много по-устойчиво на ветрови натоварвания. Най-масови са четирискатните шапки.

Виетнамски (японски) или „тип кюнец“

Използват се предимно за завършване на вентилационни отвори. Най-горният елемент е конусовидно оформен.

 

Жалузийни

Обикновено са по-масивни и по-тежки от стандартните шапки. Традиционно се инсталират върху „гнездо“ от въздуховоди на покрива, за да може с един завършек да се покрият няколко близки извода. Нерядко се монтират и на земята, като елемент от ландшафтната архитектура. Името им идва от вертикалните стени, които са изпълнени със Z образни ламели, образувайки жалузи. Отгоре покривната им част остава плътна  като на традиционните четирискатни шапки. При тези изделия трябва да се съблюдава предписаният от ОВК проектант процент транспаратнтност/отваряемост, за да не се компрометира търсената конвекция.

Декоративни

Наред с изискванията за предпазване на покрива, при тях се търси и дизайнерски декоративен елемент. За направата им се изисква сериозни тенекеджийски умения, а влаганите материали са достатъчно ковки (мед и цинк), за да позволят оформянето на интересни фигури. Съществуват и индустриални такива, изпълнени от инокс.

коминните шапки понякога могат да са едно "голямо" предизвикателство

Препоръки

към проектирането и инсталацията на шапките:

  1. Високи, за да може да се почиства комина, без да се демонтират шапките
  2. Голяма периферия, за да се отича и откапва водата извън коминния отвор
  3. Надлежно закрепени върху коминното тяло с подходящи крепежи, за да не бъдат „вдигнати“ при силен вятър. 

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване