номинация Сграда "Калистратов груп" за архитектурните награди EU Mies Award

Наградата EU Mies Award Носи името на Лудвиг Мис ван дер Ро, германски архитект, един от пионерите и най-видните майстори на модернизма в архитектурата. Тя отчита постижения в областта на съвременната архитектура.

1504

Конкурсът е фокусиран  върху начина, по който архитектите мислят и работят в Европа в днешно време. На все две години постъпват кандидатури от цяла Европа. Членовете на журито оценяват подадените предложения  и излъчват финалистите сред най-добрите. След това журито посещава проектите на място и се среща с обитателите на сградите. Накрая следва връчването на  наградите, като призьорът получава  60 000 €, а специална награда (допълнително отличие) носи на своите архитекти 20 000 €. Като и двата приза са придружени от  скулптура, напомняща на павилиона Mies van der Rohe в Барселона,  символът за наградите.

Представяме ви  номинацията на проекта Административна сграда "Калистратов груп".

Административна сграда "Калистратов груп"  с номинация за архитектурните награди EU Mies Award

Ето как е представена кандидатурата на обекта:

„Вие сте в личния си офис и работите усилено. Наслаждавате се на гледката, рамкирана от прозореца, но леко затъмнена. Единственият звук, който чувате, е музиката, която се възпроизвежда от високоговорителите. Отваряте прозореца и поемате глътка свеж въздух. Отваряте вратата и усещате вятър, по-силен от климатика и много по-приятен. Какво друго бихте могли да искате? Чаша кафе от кухненския бокс над коридора, пица от ресторанта долу или просто чаша минерална вода на покрива, наслаждавайки се на гледката към планината? Добре дошли в централата на групата Калистратов!“

Административна сграда "Калистратов груп"  с номинация за архитектурните награди EU Mies Award

 Според учредителите на EU Mies Award архитектурата е бавен процес, който се адаптира към социалните, политическите и икономическите промени. Наградата отчита  това  изявление и преследва признание на отличните постижения в европейската архитектура в концептуален, социален, културен, технически и конструктивен план. Целта е да се представи европейският град като модел за устойчиво, интелигентно място за живеене, допринасящ за устойчива европейска икономика. Конкурсът също така  подчертава  участието на Европейския съюз в подкрепа на архитектурата като важен елемент, който отразява както многообразието на европейския архитектурен израз, така и ролята му на обединяващ елемент за определяне на обща европейска култура.

Вижте още >> "7 награди от Сграда на годината 2020"

Останалите номинирани проекти в България - тук

номинирани проекти от България в конкурса EU Mies Award

Желаем успех на  Климент Иванов Архитекти, както и на Калистратов груп  в този конкурс!

Нашата фирма участва с производството и инсталацията на множество фасадни решения на сградата, сред които най-ярко се открояват подвижните слънцезащити от перфорирана ламарина.

Автор: Калоян ИЛиев

Снимки и текст от https://eumiesaward.com/work/4540 

 

Нови
Блогове

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Изпрати запитване