бъдещето Прозрачен алуминий

Прозрачният алуминий, известен още като ALON, бил някога научна фантастика, сега е реалност. За първи път терминът „Прозрачен алуминий“ е използван във фантастичния сериал Star Trek от осемдесетте години на миналия век. Героите там са си представяли, че човечеството ще разполага с подобно нещо чак след едва 2 века.

5936

Прозрачният алуминий, известен още като ALON, бил някога научна фантастика, сега е реалност. За първи път терминът „Прозрачен алуминий“ е използван във фантастичния сериал Star Trek от осемдесетте години на миналия век. В една от сериите капитан Кърк и неговият екип се връщат назад във времето, за да вземат 2 кита от миналото и да ги транспортират обратно в бъдещето. Друг от героите - геният Скоти изобретява прозрачната алуминиева молекула в търсенето на материал за производството на резервоар за китовете с помощта на технология от 23-ти век и супер компютър. Представяте ли си – човечеството е очаквало да разполага с този материал чак след два века…

star trek молекулата на прозрачния алуминий

Близо тридесет години след този епизод от сериала прозрачният алуминий е вече факт. Той позволява да се произвеждат огромни транспаранти стени за аквариуми с дебелина само 1 инч (2,5 cm), вместо традиционните 6 инча (15 cm). В наши дни терминът „Прозрачен алуминий“ звучи като синоним на кристално чист транспарантен метал. В действителност представлява сплав от алуминий, кислород и азот под формата на бял прах, който се „отлива“ в желаната за производство форма. Прилага се натиск под свръхголямо налягане и накрая загряване до 2000°C  за няколко дни.

прозрачен алуминй

Готовото изделие е с матова повърхност и трябва да бъде прецизно полирано до получаване на гладка и прозрачна повърхност, подобна на стъкло. Полученият материал е много впечатляващ. Представя се отлично на тестовете за механична здравина и може на практика да играе ролята на удароустойчива плоскост, с приложение като бронирано стъкло във военните транспортни средства. С отлични защитни качества при много комфортна дебелина, сравнено с блиндираните стъклени пакети.

прозрачен алуминий, като бронирано стъкло

От скоро ALON е заместител на прозорците на международните космически станции, алтернатива на класическите ламинирани и закалени стъкла, които в момента продължаваме използваме. Ще намира приложение дори и в пожарозащитните продукти. Докато стъклото се драска лесно и губи полираната си повърхност, ALON ще притежава много по-добри характеристики, осигуряващи перфектна видимост.

прозрачен алуминий

Транспарантният алуминий е светлинни години пред продуктите от стъкло по своите качества, но за съжаление все още неговото производство е много скъпо. Един квадратен метър струва около 5000 USD. Очаква се в близкото бъдеще, след като много индустрии се обърнат към него за различни приложения, цената му постепенно да започне да пада. Докато сега виждаме неговото приложение предимно във високотехнологични подводници, космически апарати и военни машини, то скоро се надяваме този материал да се използва и в строителството на високи сгради като алтернатива на конвенционалното остъкляване. Защо не дори и като дисплеи за мобилни устройства.

покривно остъкляване от прозрачен алуминий

Както се казва – бъдещето предстои. Любопитни сме само дали този материал ще позволява да бъде сгъван на нашите абканти :-)

За да се насладите още на тази история може да изгледате краткото видео на Wonder World.

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване