бъдещето Прозрачен алуминий

Прозрачният алуминий, известен още като ALON, бил някога научна фантастика, сега е реалност. За първи път терминът „Прозрачен алуминий“ е използван във фантастичния сериал Star Trek от осемдесетте години на миналия век. Героите там са си представяли, че човечеството ще разполага с подобно нещо чак след едва 2 века.

3203

Прозрачният алуминий, известен още като ALON, бил някога научна фантастика, сега е реалност. За първи път терминът „Прозрачен алуминий“ е използван във фантастичния сериал Star Trek от осемдесетте години на миналия век. В една от сериите капитан Кърк и неговият екип се връщат назад във времето, за да вземат 2 кита от миналото и да ги транспортират обратно в бъдещето. Друг от героите - геният Скоти изобретява прозрачната алуминиева молекула в търсенето на материал за производството на резервоар за китовете с помощта на технология от 23-ти век и супер компютър. Представяте ли си – човечеството е очаквало да разполага с този материал чак след два века…

star trek молекулата на прозрачния алуминий

Близо тридесет години след този епизод от сериала прозрачният алуминий е вече факт. Той позволява да се произвеждат огромни транспаранти стени за аквариуми с дебелина само 1 инч (2,5 cm), вместо традиционните 6 инча (15 cm). В наши дни терминът „Прозрачен алуминий“ звучи като синоним на кристално чист транспарантен метал. В действителност представлява сплав от алуминий, кислород и азот под формата на бял прах, който се „отлива“ в желаната за производство форма. Прилага се натиск под свръхголямо налягане и накрая загряване до 2000°C  за няколко дни.

прозрачен алуминй

Готовото изделие е с матова повърхност и трябва да бъде прецизно полирано до получаване на гладка и прозрачна повърхност, подобна на стъкло. Полученият материал е много впечатляващ. Представя се отлично на тестовете за механична здравина и може на практика да играе ролята на удароустойчива плоскост, с приложение като бронирано стъкло във военните транспортни средства. С отлични защитни качества при много комфортна дебелина, сравнено с блиндираните стъклени пакети.

прозрачен алуминий, като бронирано стъкло

От скоро ALON е заместител на прозорците на международните космически станции, алтернатива на класическите ламинирани и закалени стъкла, които в момента продължаваме използваме. Ще намира приложение дори и в пожарозащитните продукти. Докато стъклото се драска лесно и губи полираната си повърхност, ALON ще притежава много по-добри характеристики, осигуряващи перфектна видимост.

прозрачен алуминий

Транспарантният алуминий е светлинни години пред продуктите от стъкло по своите качества, но за съжаление все още неговото производство е много скъпо. Един квадратен метър струва около 5000 USD. Очаква се в близкото бъдеще, след като много индустрии се обърнат към него за различни приложения, цената му постепенно да започне да пада. Докато сега виждаме неговото приложение предимно във високотехнологични подводници, космически апарати и военни машини, то скоро се надяваме този материал да се използва и в строителството на високи сгради като алтернатива на конвенционалното остъкляване. Защо не дори и като дисплеи за мобилни устройства.

покривно остъкляване от прозрачен алуминий

Както се казва – бъдещето предстои. Любопитни сме само дали този материал ще позволява да бъде сгъван на нашите абканти :-)

За да се насладите още на тази история може да изгледате краткото видео на Wonder World.

Нови
Блогове

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Изпрати запитване