прахово Електростатично боядисване на ламарина

Електростатичното прахово боядисване е вид полагане на финишно покритие върху ламарина и други метални повърхности. Говорейки за листов метал, тази техника е алтернатива на полиестерното покритие. Чрез праховото боядисване се цели от една страна оцветяване на едната или двете повърхности на ламарината в желан от нас цвят по RAL, дървесна или друга имитация (декоративна функция), както и от друга за постигане на надеждно антикорозионно покритие на метала.

4970

изобретяване на праховото боядисванеСпоред Wikipedia процесът на прахово покритие е изобретен около 1945 г. от Даниел Густин (защитен с патент в Америка US Patent 2538562), но други източници твърдят, че процеса на прахово покритие е разработен първо в Европа от немски учен на име Ервин Гемер през 40-те години на миналия век. Двадесет години по-късно праховото покритие си проправя път от Европа към Северна Америка. Днес праховото покритие е един от най-разпространените методи за боядисване, използвани от производители на  архитектурни и промишлени елементи.

Праховото боядисване – процесът

Принципът на електрическите заряди (положителни и отрицателни), които се привличат,  стои в основата на технологията. Ламарината, която ще се боядисва, се подлага на отрицателни заряди, след което в асептична камера  се нанася прахообразна боя в желан цвят с положителен заряд. По този начин прахът, привлечен от отрицателния заряд,  полепва плътно  по повърхността на елемента, който трябва да бъде оцветен. След това изделието се поставя в пещ с висока температура, където прахът се топи, полимеризира се и се превръща във високоустойчиво, антикорозионно покритие.

Праховото боядисване – технологията за изделия от ламарина с екстериорно приложение

Електростатичната боя е суха. Съставена от прахови частици, добити от различни органични съединения, които съдържат смоли, пигменти и добавки. В състава отсъства какъвто и да е било разтворител

Три са основните етапи, през които преминава боядисването чрез прахообразен метод:

  • подготовка на повърхността на материала, който ще бъде боядисван;
  • нанасяне на полимерните багрила;
  • полимеризация.

Етап 1

Първият етап на боядисването с прахови частици включва подготовка на повърхността на ламарината, чрез почистване от полепналите по материала мръсотия, най-често от пръст и прах, оксиди и смазка. Обезмасляването при алуминиева и поцинкована ламарина е много важно, защото в противен случай не може да се гарантира добра адхезия между повърхността и боята. Изделията се изплакват в дейонизирана вода с електропроводимост до 30 микро сименса. 

Елементите с екстериорно приложение, които след боядисване ще бъдат изложени на открито, преминават през етап на фосфатиране, което допринася за по-доброто закрепване на праховото покритие върху повърхността и повишава защитните свойства на метала.

нанасяне на боята при праховото боядисване

Етап 2

Нанасяне на боята. Разпръскването на праховото покритие може да се извърши или с ръчен електростатичен пистолет (корона пистолет)  или в специална камера.

При използване на корона пистолет праховите частици получават необходимия им заряд, след което се разпръскват под формата на аерозол по повърхността на продукта. При боядисване в камера, праховото покритие се нанася посредством електростатичен пулверизатор върху материала, който е боядисван.

По време на боядисването продуктът, който ще бъде третиран прахово,  трябва задължително да бъде зареден с отрицателен заряд, за да може заредената с положителен заряд боя да полепне стабилно по повърхността му.

Етап 3

Полимеризация (втечняване и последващо втвърдяване на боята). За разтопяване на частиците от боята и закрепването им за повърхността, материалът се излага на висока температурна обработка (от 150 до 250 градуса) в специална термична пещ. Важно е температурата навсякъде в камерата да е равномерна. Термотреактивният прах започва да се топи и разтича, а след това химически реагира,  за да формира полимер с високо молекулярно тегло в мрежовата структура. Температурата и времето за топлинна обработка зависят от вида на праховата боя, но най-често целият процес на полимеризация не отнема повече от 10 - 30 мин.

Така полученото покритие е с дебелина между 70 – 150 микрона. 

прахово боядисване

източник: the-sppot.com и deyacolor.com

Предимства на сухото прахово боядисване

Цикълът на праховото боядисване е много кратък. Обикновено отнема 2 часа,  след което изделията от ламарина могат веднага да се инсталират във външни условия. Гарантира се отлична антикорозионна устойчивост. Изделията, които са с прахово покритие, имат по-добра защитна бариера срещу удар, влага, химикали, ултравиолетова светлина и други атмосферни условия. Това намалява риска от корозия на металите, драскотини, наранявания, ожулвания, избледняване и други проблеми с износването.

Вижте още за течното полиестерно боядисване>> Euramax & VAS – обещаващо партньорство

различни цветове на праховото боядисванеВидове финиши 

По отношения на гланцовите покрития биват: гланц, сатен, мат и шагрен.

По отношение на структурните финиши: имитация на кожа, дървесен фладер, текстура, ефект на смачкана повърхност.

фасада на сграда от боядисана ламарина

Вижте още >> Алуминиевите сплави

Качество на праховото боядисване – QUALICOAT

През 1986 г. няколко национални асоциации на доставчици на услуги по архитектурно боядисване създават организация за етикети за качество, наречена QUALICOAT. 

Qualicoat е световен стандарт за осъществяване на качествен контрол в областта на лакирането, боядисването с течна боя и полагането на електростатична боя върху изделия от алуминиеви сплави за архитектурно приложение. Qualicoat стандартът помага на архитекти и фасадни инженери да изберат най – коректната спецификация за прахово боядисване. Това сертифициране поддържа високи стандарти в полагането на боя и гарантира, че всички боядисани детайли от алуминий ще издържат теста на времето и ще задоволят изискванията на инвеститорите. 

Qualicoat е световен стандарт за осъществяване на качествен контрол в областта на праховото боядисване

Целта на създателите на организацията QUALICOAT била  да повишат и стандартизират нивото на качество на боядисване в цяла Европа, като установят правила, приложими към  индустрията. По-късно действието на организацията излиза извън Европа и обхваща фирми от пет континента. Чрез своите усилия през последните десетилетия, QUALICOAT изиграва ключова роля за осигуряване на качеството на финишните алуминиевите части, използвани в архитектурата.

полагане на електростатична боя върху изделия от алуминиеви сплави за архитектурно приложение

Алуминиевата промишленост, доставчиците на покривни материали и производителите на химикали за предварително третиране са представени в комитетите на QUALICOAT от самото начало, като по този начин се гарантира обмен на идеи и информация между бояджийните фабрики и техните доставчици на прахова боя.

Лицензите за използване на етикета за качество QUALICOAT се предоставят на онези доставчици както на прахова боя, така и на услугата „електростатично боядисване“ от цял свят, които покриват изискваните от сертифициращите органи критерии и се записват в актуална база данни. Към момента в базата могат да се открият 6 български фирми от София, Шумен и Средец, които са сертифицирани по QUALICOAT за прахово боядисване.

Производители на прахова боя

Най-познатите производители на прахова боя в България са: Akzo Nobel Powder Coatings SAS, Jotun Powder Coatings, TIGER Coatings GmbH & Co. KG, Neokem S.A. и други. 

 Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване