прахово Електростатично боядисване на ламарина

Електростатичното прахово боядисване е вид полагане на финишно покритие върху ламарина и други метални повърхности. Говорейки за листов метал, тази техника е алтернатива на полиестерното покритие. Чрез праховото боядисване се цели от една страна оцветяване на едната или двете повърхности на ламарината в желан от нас цвят по RAL, дървесна или друга имитация (декоративна функция), както и от друга за постигане на надеждно антикорозионно покритие на метала.

3583

изобретяване на праховото боядисванеСпоред Wikipedia процесът на прахово покритие е изобретен около 1945 г. от Даниел Густин (защитен с патент в Америка US Patent 2538562), но други източници твърдят, че процеса на прахово покритие е разработен първо в Европа от немски учен на име Ервин Гемер през 40-те години на миналия век. Двадесет години по-късно праховото покритие си проправя път от Европа към Северна Америка. Днес праховото покритие е един от най-разпространените методи за боядисване, използвани от производители на  архитектурни и промишлени елементи.

Праховото боядисване – процесът

Принципът на електрическите заряди (положителни и отрицателни), които се привличат,  стои в основата на технологията. Ламарината, която ще се боядисва, се подлага на отрицателни заряди, след което в асептична камера  се нанася прахообразна боя в желан цвят с положителен заряд. По този начин прахът, привлечен от отрицателния заряд,  полепва плътно  по повърхността на елемента, който трябва да бъде оцветен. След това изделието се поставя в пещ с висока температура, където прахът се топи, полимеризира се и се превръща във високоустойчиво, антикорозионно покритие.

Праховото боядисване – технологията за изделия от ламарина с екстериорно приложение

Електростатичната боя е суха. Съставена от прахови частици, добити от различни органични съединения, които съдържат смоли, пигменти и добавки. В състава отсъства какъвто и да е било разтворител

Три са основните етапи, през които преминава боядисването чрез прахообразен метод:

  • подготовка на повърхността на материала, който ще бъде боядисван;
  • нанасяне на полимерните багрила;
  • полимеризация.

Етап 1

Първият етап на боядисването с прахови частици включва подготовка на повърхността на ламарината, чрез почистване от полепналите по материала мръсотия, най-често от пръст и прах, оксиди и смазка. Обезмасляването при алуминиева и поцинкована ламарина е много важно, защото в противен случай не може да се гарантира добра адхезия между повърхността и боята. Изделията се изплакват в дейонизирана вода с електропроводимост до 30 микро сименса. 

Елементите с екстериорно приложение, които след боядисване ще бъдат изложени на открито, преминават през етап на фосфатиране, което допринася за по-доброто закрепване на праховото покритие върху повърхността и повишава защитните свойства на метала.

нанасяне на боята при праховото боядисване

Етап 2

Нанасяне на боята. Разпръскването на праховото покритие може да се извърши или с ръчен електростатичен пистолет (корона пистолет)  или в специална камера.

При използване на корона пистолет праховите частици получават необходимия им заряд, след което се разпръскват под формата на аерозол по повърхността на продукта. При боядисване в камера, праховото покритие се нанася посредством електростатичен пулверизатор върху материала, който е боядисван.

По време на боядисването продуктът, който ще бъде третиран прахово,  трябва задължително да бъде зареден с отрицателен заряд, за да може заредената с положителен заряд боя да полепне стабилно по повърхността му.

Етап 3

Полимеризация (втечняване и последващо втвърдяване на боята). За разтопяване на частиците от боята и закрепването им за повърхността, материалът се излага на висока температурна обработка (от 150 до 250 градуса) в специална термична пещ. Важно е температурата навсякъде в камерата да е равномерна. Термотреактивният прах започва да се топи и разтича, а след това химически реагира,  за да формира полимер с високо молекулярно тегло в мрежовата структура. Температурата и времето за топлинна обработка зависят от вида на праховата боя, но най-често целият процес на полимеризация не отнема повече от 10 - 30 мин.

Така полученото покритие е с дебелина между 70 – 150 микрона. 

прахово боядисване

източник: the-sppot.com и deyacolor.com

Предимства на сухото прахово боядисване

Цикълът на праховото боядисване е много кратък. Обикновено отнема 2 часа,  след което изделията от ламарина могат веднага да се инсталират във външни условия. Гарантира се отлична антикорозионна устойчивост. Изделията, които са с прахово покритие, имат по-добра защитна бариера срещу удар, влага, химикали, ултравиолетова светлина и други атмосферни условия. Това намалява риска от корозия на металите, драскотини, наранявания, ожулвания, избледняване и други проблеми с износването.

Вижте още за течното полиестерно боядисване>> Euramax & VAS – обещаващо партньорство

различни цветове на праховото боядисванеВидове финиши 

По отношения на гланцовите покрития биват: гланц, сатен, мат и шагрен.

По отношение на структурните финиши: имитация на кожа, дървесен фладер, текстура, ефект на смачкана повърхност.

фасада на сграда от боядисана ламарина

Вижте още >> Алуминиевите сплави

Качество на праховото боядисване – QUALICOAT

През 1986 г. няколко национални асоциации на доставчици на услуги по архитектурно боядисване създават организация за етикети за качество, наречена QUALICOAT. 

Qualicoat е световен стандарт за осъществяване на качествен контрол в областта на лакирането, боядисването с течна боя и полагането на електростатична боя върху изделия от алуминиеви сплави за архитектурно приложение. Qualicoat стандартът помага на архитекти и фасадни инженери да изберат най – коректната спецификация за прахово боядисване. Това сертифициране поддържа високи стандарти в полагането на боя и гарантира, че всички боядисани детайли от алуминий ще издържат теста на времето и ще задоволят изискванията на инвеститорите. 

Qualicoat е световен стандарт за осъществяване на качествен контрол в областта на праховото боядисване

Целта на създателите на организацията QUALICOAT била  да повишат и стандартизират нивото на качество на боядисване в цяла Европа, като установят правила, приложими към  индустрията. По-късно действието на организацията излиза извън Европа и обхваща фирми от пет континента. Чрез своите усилия през последните десетилетия, QUALICOAT изиграва ключова роля за осигуряване на качеството на финишните алуминиевите части, използвани в архитектурата.

полагане на електростатична боя върху изделия от алуминиеви сплави за архитектурно приложение

Алуминиевата промишленост, доставчиците на покривни материали и производителите на химикали за предварително третиране са представени в комитетите на QUALICOAT от самото начало, като по този начин се гарантира обмен на идеи и информация между бояджийните фабрики и техните доставчици на прахова боя.

Лицензите за използване на етикета за качество QUALICOAT се предоставят на онези доставчици както на прахова боя, така и на услугата „електростатично боядисване“ от цял свят, които покриват изискваните от сертифициращите органи критерии и се записват в актуална база данни. Към момента в базата могат да се открият 6 български фирми от София, Шумен и Средец, които са сертифицирани по QUALICOAT за прахово боядисване.

Производители на прахова боя

Най-познатите производители на прахова боя в България са: Akzo Nobel Powder Coatings SAS, Jotun Powder Coatings, TIGER Coatings GmbH & Co. KG, Neokem S.A. и други. 

 Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване