VELUX Покривни прозорци и металните покриви

С покривните прозорци VELUX, функционалността на металните покриви безспорно се надгражда, тъй като светлината и чистият въздух проникват в сградата по значително по-ефикасен начин в сравнение с фасадни прозорци.

4368

Заради свободата, която металният покрив дава

Филигранен и устойчив, лек и носимоспособен, вълнообразен и линеен без всякакъв допуск, металът е истинско хайку в поезията на материалите. Той е предпочитано изразно средство за архитекти и проектанти заради свободата, която дава. Желаете еднотипна сградна обвивка от покрива, през външните стени, чак до цокъл? – Нямате никакъв проблем; Визирате цилиндричен покрив? – Лесна работа; Искате прозорец в покрива? – Ама разбира се!

прозорци в покрива - VELUX

Петата фасада

Покривът от метал почти винаги може да се нарече пета фасада в смисъла на естетическото му въздействие. Но с покривни прозорци VELUX, неговата функционалност става дори по-богата от тази на стандартна вертикална фасада, тъй като светлината и чистият въздух проникват в сградата по един значително по-ефикасен начин. 

За една и съща остъклена площ, покривният прозорец пропуска поне 2 пъти повече светлина от стандартен, фасаден прозорец, тъй като по-голямата част от слънчевата радиация идва отгоре. 

>>Вижте още "Всички VELUX решения от VAS"

Чрез коминния ефект, естествената вентилация през покривните прозорци е особено ефективна. В банята и кухнята, това е комфорт и удобство без аналог. Покривен прозорец в стълбището лесно може да опреснява въздуха в цялата къща целогодишно, през зимата да внася топлина от слънчевите лъчи, а чрез вентилативно охлаждане през летните месеци дори да допринесе за една по-добра енергоефективност на сградата.

VELUX допринасят за по-добра енергоефективност на сградата

Прозорец и покрив

Покривният прозорец VELUX е възможен, защото освен прозорец е и покрив. Системата за скатни покриви (15⁰-90⁰) се състои от следните перфектно съвместими свои части:

VELUX -  основни елементи

  1. VELUX обшивка
  2. VELUX хидроизолационна пола и отводнителен улей, част от BFX комплекта
  3. VELUX покривен прозорец (крило, рамка, стъклопакет)
  4. VELUX топлоизолационна рамка
  5. VELUX пароизолационна пола
  6. VELUX готова интериорна рамка
  7. Екстериорни щори и сенници
  8. Интериорни щори за регулиране на светлината
  9. Защита от насекоми

Монтажът на покривни прозорци VELUX е на нивото на водоотвеждане на покрива. Допълнително, съществуват две нива на монтаж – червено (стандартно) и синьо (дълбок монтаж). При дълбок монтаж, прозоречната рамка се монтира около 4 см по-навътре в покривната повърхнина. Тук разглеждаме решения за червено (стандартно) ниво на монтаж, тъй като то е предпочитано при характерните за Балканите метеорологични условия. 

Метална кожа

Покривният прозорец VELUX за скатен покрив разчита на своята „метална кожа“, за да устоява на елементите. Тази метална кожа, или капачка, е разположена върху външната повърхнина на прозоречните крило и рамка и преминава в обшивка около прозореца, която се свързва с покривното покритие. Оригиналната обшивка VELUX и фабричната заготовка на нейните елементи гарантират качество като на всеки един VELUX продукт, кратко време за монтаж, перфектно пасване към покривния прозорец, устойчивост на климатични промени и VELUX гаранция във времето.

Оригиналната обшивка VELUX за скатни покриви

Обшивка около прозореца

Съществуват различни типове VELUX обшивки, които се прилагат за метални покриви. Различните кодове на VELUX обшивките най-общо казано обозначават тяхната различна геометрия. Различната геометрия в някои случаи се произвежда и от различни материали – например алуминий, мед, цинк – това показва номерът след кода на продукта.

При покривни покрития с по-изразен релеф (до 120мм), например метални керемиди или вълнообразна ламарина, при вграждане на покривен прозорец се използва универсалният боец – обшивката VELUX EDW. Това е обшивка за монтаж на червено ниво, приложима за покриви с наклон от 15⁰-90⁰, с вградено гъвкаво уплътнение с височина 75мм. Обшивката VELUX EDW се предлага в няколко варианта за материал и цвят: алуминиева обшивка с цвят тъмносиво, алуминиева обшивка с цвят черно, цинкова обшивка и медна обшивка, както и в цвят по RAL по избор на клиента.

 обшивка на покривен покривен VELUX

 обшивка на покривен покривен VELUX

 обшивка на покривен покривен VELUX

Най-голямото предимство на обшивката VELUX EDW е, че тя може да се използва за всички възможни VELUX решения и комбинации от покривни прозорци. С малки видоизменения VELUX EDW може да се приложи и при покривни материали с по-малка височина на вълната. 

VELUX при покривно и фасадно покритие от листова ламарина

Когато обаче покривното покритие е листова ламарина, например тип Falzon, и запазването на изчистената линия е от особена важност, VELUX решенията, които следва да се изберат, са по-специфични и усъвършенствани.

При покривни материали с обща височина на вълната до 16мм, най-подходящата обшивка е VELUX EDS. Тя е семпла – липсват гъвкавото уплътнение отстрани и отгоре, защото то не е нужно при тънко покривно покритие. Полата в долната част е прибрана и се вписва в стила на металния покрив.

VELUX EDS се предлага в следните варианти за материал и цвят: алуминиева обшивка с цвят тъмносиво, цинкова обшивка и медна обшивка.

окомплектовки за покривен прозорец VELUX

окомплектовка за покривен прозорец VELUXпокривни прозорци VELUX интергрирани в медна обшивка

Обшивка за всеки тип метално покритие

Обшивката тип VELUX EDE е създадена специално за традиционните метални покрития тип „стоящ фалц“ или „щефалц“ – от мед (VELUX EDE 0100) или цинк (VELUX EDE 0300). Монтажът е възможен при стандартно, червено ниво, за покриви с наклон от 15⁰-90⁰.

окомплектовки на VELUX за различни метални покривни покрития

окомплектовки VELUX за метални покриви

Най-новият тип VELUX обшивка за скатни покривни прозорци е разработена за листов покривен материал от алуминий, например тип Falzon. По-различното при VELUX EDQ в сравнение с разгледаните дотук решения е семплият монтаж, по-голямата свобода при скопчаването на обшивката с покривното покритие встрани от прозореца, както и механичното фиксиране на полата на обшивката. VELUX EDQ за момента се предлага само в стандартния материал и цвят – алуминиева обшивка в цвят тъмно сиво – и може да се използва само за единични монтажи, но развиването на това решение тепърва предстои.

окпмпектовки VELUX

Кратко видео покзва стъпките при монтажа на обшивката VELUX EDQ. 

Надеждна обшивка

VELUX Group предоставя многобройни решения за надеждна обшивка за покривния прозорец и връзката му с металния покрив. Съществуват и редица примери за индивидуални решения, които разкриват красотата и непринудеността на това съприкосновение. 

Все пак металът е материалът, даващ най-много свобода.

прозороц VELUX в метален покрив

прозорец VELUX в метален покрив

Автор: арх. Надежда Соколова

VELUX Bulgaria 

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване