перфорации Парапети, огради и паравани от метал

Ажурен парапет: лек, нежен, надупчен, ефирен като мрежа и задължително прозивен

4668

Многообразни са проявленията на перфорираната ламарина. Най-често сме свикнали да я виждаме при екстериора на сградите при фасади и софити или като участник в ландшафтни решения.

Парапети от ламарина

Парапетите трябва преди всичко да изпълняват предпазна функция. Те осигуряват безопасност на хора и животни при тяхното придвижване или престой на определени места (тераси, стълбища и покриви). От архитектурна гледна точка парапетите биват плътни и ажурни. Във всичките си решения парапетите активно участват във визията на всяка сграда. Ажурният парапет, независимо от своя детайл,  създава усещането за лекота. Определение за ажурен: лек, нежен, надупчен, ефирен като мрежа и задължително прозивен. 

парапери от перфорирана ламарина

Парапетите от перфорирана ламарина активно влияят на визията на сградата и тяхната функция излиза далеч извън задължителната утилитарна.  През тях погледът „потъва“ плавно към фасадата. Създават усещането за обособено пространство, но едновременно с това са отворени към заобикалящата ги среда и допринасят за усещането за простор. Перфорацията променя сградата през всеки един час от деня и създава игра на сенки, които прави сградата жива. 

Вижте още >> "Механични обработки върху ламарината"

Перфорираните парапети са ограничени само от полета на въображението. Позволяват да се случи всяко дизайнерско въжделение. Цели сюжети оживяват върху  върху сурови неръждаеми листове  или алуминиева ламарина, боядисана в цвят. Дъгообразни и криволинейни форми се постигат с изрязване на CNC лазерен агрегат, а геометрични отвори (кръг, квадрат, правоъгълник или овал) се изпълняват чрез щанцова преса. 

перфорирана ламарина

Паравани от ламарина 

Използват се преди всичко, за да скриват климатични тела по покрива или фасадите. Перфорациите или изрязванията по тях имат и технологична функция, като през отворите трябва да циркулира достатъчно въздух, чийто поток е необходим за правилното функциониране на климатичните тела.

паравани от перфорирана ламарина

При тях обикновено се търси максимален процент на перфорациите върху листовия метал, без това обаче да компрометира ролята на параван за прикритие на външните елементи на климатичните инсталации. Подобни решения обобщават фасадите и стягат цялостната визия.

паравани от перфорирана лмарина

Огради от ламарина

оргади от перфорирана ламарина

По норматив плътните части на оградите към улиците не бива да са по-високи от 60cm, като с това се цели предотвратяването на засенчване и захлупване на уличните пространства. Нормативът позволява все пак оградата да се извисява до 220 cm, но само при условие, че паната на оградата са перфорирани (ажурни). Тази прозивност кара обема пред оградата да „диша“,  а хората да имат усещане за простор и цветност, която наднича зад отворите на ажурните огради.

перфорирана ламарина за оградиАвтор: Калоян ИЛиев

Консултант: арх. Вела Николова, Архитектурно студио "Cityscape"

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване