в България Покривите от метал са вечни и непреходни

Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и големите областни градове, като са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

1341

Защо металните покриви са вечни?

 Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и големите областни градове, като са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

Кога и как се появяват първите металните покриви?

Една от по-ранните сгради преди Освобождението с метален покрив е джамията „Баня Баши“, а в следосвобожденска София първоначално се появяват мансардите на сгради като Двореца и къщите на Яблански и Сърмаджиев. По-късно изникват и множество други примери, най-забележителните от които Софийският университет и Министерството на земеделието.

 металните покриви на джамията Баня Баши и Св. Александър Невски

Редом с тези сгради в силуета на столицата се отличават и куполите на други храмови сгради - храм-паметника „Св. Александър Невски“, църквата „Свети Седмочисленици“, храм „Света Неделя“, Софийската синагога, както и на обществени сгради като Българската академия на науките и Чиновническото осигурително дружество (днес централа на ДЗИ).

металния покрив на двореца Металните покриви - символ на властта.

Покривите на знакови обществени сгради продължават да се изпълняват от метал и в периода след Втората световна война. С такива са изпълнени сградите на Ларгото,  Националният дворец на културата, Резиденция и Дом 1 (днес Национален исторически музей) в Бояна. Цел на това най-вероятно е било не само изграждането на дълготраен и устойчив покрив, но и представянето на тогавашното статукво като напреднало в технологичните и производствените способности.

Какво прави тези покриви непреходни?

Роля в тяхната дълготрайност имат не само вложените материали, а и техниката за тяхното изпълнение. Обикновено в практиката се използват поцинкована стоманена или цинкова ламарина, както и алуминиева, но покривите, които помним днес, са изпълнени от медна и цинкова ламарина. Тези два листови материала има най-добри строителни качества спрямо другите видове, а с времето добива и добре познатата тъмнозелена, а понякога почти черна патина, която придава допълнителна красота на облика на старите сгради. В допълнение на това, вероятно едно от най-добрите качества на покривите от метални или цинкови листове е, че са покрити с негорим материал.

Ключов е и методът на изпълнение. 

В съвремието ни металните листове се поставят върху дъсчена обшивка и пароизолационна мембрана, като класическото изпълнение включва направата на така наречените „фалцове“. Казано по друг начин, това са прегъванията на металните листове в зоната на тяхното снаждане. Така се образуват стоящи фалцове – по наклона на покрива и лежащи фалцове – по-ниски, разположени успоредно на  билото/улуците (перпендикулярно на ската). По този начин се получават известните ни до днес мансарди с изразени вертикали и плавни хоризонтални ивици.

Съвременните мансарди отличават сградите с богат и прецизен детайл.

метални покриви на мансарди

Съвременните мансарди отличават сградите с богат и прецизен детайл

Как да направим толкова устойчив покрив днес?

Освен познатите традиционни решения, толкова успешно днес се изпълняват и покриви от стандартни, заводски произведени метални елементи. Те представляват система от ролформовани панели, които могат да бъдат с неограничена дължина, тъй като се произвеждат машинно. Те се изпълняват с калибриран профил с точно междуосово разстояние. Отделните елементи се защракват един с друг и се осигуряват с винтове и пирони върху различни покривни конструкции.

покриви от медна ламарина Металните покриви се комбинират отлично с най-различни фасадни материали.

В съзвучие със съвременната архитектура.

Металните покриви играят голяма роля във визията както на класическите, така и на съвременните сгради. Добре изпълненият с подходящите материали покрив се превръща в достойна пета фасада за сграда, която се стреми да покаже качество, непреходност и внимание към детайла. Металните покриви със своята ефирна игра на гладки повърхности и тънки фалцове се комбинират отлично с редица фасадни материали – клинкер, метал, камък, мазилка, дърво и композитни материали.

метални покриви в СофияОформянето на покрива с метал придава различно звучене на сградите 

Днес, не само по света, а и у нас, те отново навлизат в строителната практика като покрития не само за индустриални, а и за жилищни и обществени сгради от най-висок клас. Тяхната дълготрайност и високо качество са определящи за дългия живот на една сграда. А кой ли би бил най-подходящият покрив за нашия нов дом? Можете да разгледате различните решения на страницата на ВАС Про.

Научете повече за различните видове покриви >> тук

Източник: Stroiinfo

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване