в България Покривите от метал са вечни и непреходни

Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и големите областни градове, като са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

1740

Защо металните покриви са вечни?

 Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и големите областни градове, като са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

Кога и как се появяват първите металните покриви?

Една от по-ранните сгради преди Освобождението с метален покрив е джамията „Баня Баши“, а в следосвобожденска София първоначално се появяват мансардите на сгради като Двореца и къщите на Яблански и Сърмаджиев. По-късно изникват и множество други примери, най-забележителните от които Софийският университет и Министерството на земеделието.

 металните покриви на джамията Баня Баши и Св. Александър Невски

Редом с тези сгради в силуета на столицата се отличават и куполите на други храмови сгради - храм-паметника „Св. Александър Невски“, църквата „Свети Седмочисленици“, храм „Света Неделя“, Софийската синагога, както и на обществени сгради като Българската академия на науките и Чиновническото осигурително дружество (днес централа на ДЗИ).

металния покрив на двореца Металните покриви - символ на властта.

Покривите на знакови обществени сгради продължават да се изпълняват от метал и в периода след Втората световна война. С такива са изпълнени сградите на Ларгото,  Националният дворец на културата, Резиденция и Дом 1 (днес Национален исторически музей) в Бояна. Цел на това най-вероятно е било не само изграждането на дълготраен и устойчив покрив, но и представянето на тогавашното статукво като напреднало в технологичните и производствените способности.

Какво прави тези покриви непреходни?

Роля в тяхната дълготрайност имат не само вложените материали, а и техниката за тяхното изпълнение. Обикновено в практиката се използват поцинкована стоманена или цинкова ламарина, както и алуминиева, но покривите, които помним днес, са изпълнени от медна и цинкова ламарина. Тези два листови материала има най-добри строителни качества спрямо другите видове, а с времето добива и добре познатата тъмнозелена, а понякога почти черна патина, която придава допълнителна красота на облика на старите сгради. В допълнение на това, вероятно едно от най-добрите качества на покривите от метални или цинкови листове е, че са покрити с негорим материал.

Ключов е и методът на изпълнение. 

В съвремието ни металните листове се поставят върху дъсчена обшивка и пароизолационна мембрана, като класическото изпълнение включва направата на така наречените „фалцове“. Казано по друг начин, това са прегъванията на металните листове в зоната на тяхното снаждане. Така се образуват стоящи фалцове – по наклона на покрива и лежащи фалцове – по-ниски, разположени успоредно на  билото/улуците (перпендикулярно на ската). По този начин се получават известните ни до днес мансарди с изразени вертикали и плавни хоризонтални ивици.

Съвременните мансарди отличават сградите с богат и прецизен детайл.

метални покриви на мансарди

Съвременните мансарди отличават сградите с богат и прецизен детайл

Как да направим толкова устойчив покрив днес?

Освен познатите традиционни решения, толкова успешно днес се изпълняват и покриви от стандартни, заводски произведени метални елементи. Те представляват система от ролформовани панели, които могат да бъдат с неограничена дължина, тъй като се произвеждат машинно. Те се изпълняват с калибриран профил с точно междуосово разстояние. Отделните елементи се защракват един с друг и се осигуряват с винтове и пирони върху различни покривни конструкции.

покриви от медна ламарина Металните покриви се комбинират отлично с най-различни фасадни материали.

В съзвучие със съвременната архитектура.

Металните покриви играят голяма роля във визията както на класическите, така и на съвременните сгради. Добре изпълненият с подходящите материали покрив се превръща в достойна пета фасада за сграда, която се стреми да покаже качество, непреходност и внимание към детайла. Металните покриви със своята ефирна игра на гладки повърхности и тънки фалцове се комбинират отлично с редица фасадни материали – клинкер, метал, камък, мазилка, дърво и композитни материали.

метални покриви в СофияОформянето на покрива с метал придава различно звучене на сградите 

Днес, не само по света, а и у нас, те отново навлизат в строителната практика като покрития не само за индустриални, а и за жилищни и обществени сгради от най-висок клас. Тяхната дълготрайност и високо качество са определящи за дългия живот на една сграда. А кой ли би бил най-подходящият покрив за нашия нов дом? Можете да разгледате различните решения на страницата на ВАС Про.

Научете повече за различните видове покриви >> тук

Източник: Stroiinfo

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване