Ръководство Металните покриви за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

6845

Още от времето на римляните които са използвали мед като покривно покритие (Пантеона в Рим), до легирани метални покриви в европейската средновековна архитектура, тези завършващи покрития се характеризират с висока устойчивост, надеждна хидроплътност и дълготрайност. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. 

Терминът “falz”/фалц от Немски идва от връзките между метални елементи посредством задигнати пера. В англо-говорящите страни се е наложило наименованието “standing seam”. Връзките (шевовете) се оформят чрез сгъване (приплесване) и/или премачкване на вертикално задигнатите пера и оформят снаждането между отделните покривни елементи. Така оформени тези “метални” покриви изискват минимална поддръжка и осигуряват изключителна устойчивост на всякакви атмосферни условия. 

Какво е FALZON

FALZON е продуктова търговска марка на фирма Вас Про ООД. Името произлиза от немския термин FALZ и обхваща покривни и фасадни елементи, които се сдвояват чрез скопчаване. Изделията мога да се произведат чрез сгъване на абкант (до 6 метра) или чрез ролформоване. Втората технология е по-евтина и дава възможност за производство на голяма дължина (повече от 6 метра). 

В системата на FALZON участват (в хронологичен ред отгоре надолу) снегозадържащ елемент, покривни елементи FALZON, монтирани чрез щипки за закрепване, мембрана с висока пароопропускливост, дъсчена обшивка, въздушна вентилираща междина, минерална вата, пароконтролна мембрана покривна дървена конструкция и пароизолационна мембрана.

Метални покриви FALZON - слоеве

Технически изисквaния

Не се допуска непосредствено свързване на материали, които си оказват взаимно вредно влияние. Връзките трябва да се правят така, че отделните части да могат да се разширяват и свиват под влияние на температурните  промени, без да се образуват недопустими деформации. 

Двойният стоящ фалц “double standing seam“, познат от 1899 годинa възниква, като продължение на практиката на изпълнение на оригиналния единичен фалц. За метални покриви с наклон по-малък от 25 градуса двойният седящ фалц е широко изпълняван в скандинавските и немско говорящите страни. Широката му употреба/прилагане се дължи от една страна на материалите, достатъчно ковки, за да позволят тези операции и от друга на съвременното специализирано оборудване. Терминът “double standing seam“ обозначава надлъжната връзка на два съседни елемента. Двойно стоящият фалц трябва да бъде с височина поне 23 mm. Тази връзка е достатъчно надеждна при отвеждане на оттичаща се дъждовна вода, но не и срещу завиряване 

В последствие високият 25mm фалц на предварително заготвени покривни елементи се превръща в международен стандарт. Заради лесната инсталация става приложим за изпъкнали, вдлъбнати и конични покриви. 

Метални покриви FALZON

В нашето съвремие стандартно изделията FALZON се произвеждат с височина на фалца 25mm, по-рядко и с височина от 38mm в зависимост от наклона на покрива и/или желанията на архитектите. По-малък наклон изисква по-висок фалц. Минимален наклон за изпълнение на покрив от метални листове, успоредни на наклона с височина на фалца най-малко 25mm в България e 7% или 4 градуса (БДС 164  “Наклони на покриви”). За по-малки наклони  е необходимо да се използва специално хидроизолационно уплътнение при фалцовите снадки.

Междуосово разстояние на покривните елементи FALZON варира от 200mm до 800mm. Обикновено то се определя от вида на листовия метал и изходната ширината на рулото ламарина от което се извърша разкрой, за да се постигне минимална фира. Най-масовите ширини са както следва:

• 550mm за изделия, произвеждани от ширина на рулото 1250mm (обикновено стоманена ламарина с полиестерно покритие)

• 420mm за изделия, произвеждани от ширина на рулото 1000mm (обикновено цинкова и медна ламарина)

Препоръчително е за изделия FALZON ширина над 500mm да се изпълни допълнително оребряване (усилване на ламарината), което се извършва едновременно с основното ролформоване.

Оребряване на покривните изделия FALZON

Оребряване

Представлява вкоравяване на повърхността на фалцовото изделие, чрез формоване на минимални задигания, успоредни на фалцовете. Височината на издадените форми е около 2-3 mm. От една страна, за да не конфликтира с основния растер на фалцовите снадки, а от друга да е достатъчна за “вкоравяване“ на ламарината и елиминиране на т.н. бликове/отблясъци (изкривявания на отраженията от ламарината, получени в резултат на линейни разширения на материала).

Материали

Медна ламарина, цинкова ламарина и алуминиева ламарина с дебелина 0.7mm. Стоманена ламарина с полиестерно покритие с дебелина от  0.5-0.6mm.

Меден покрив FALZON

Пожаробезопасност

Изделията FALZON са с клас на негоримост A1. С този клас се обозначават негорими продукти, които нямат принос за развитието на неконтролирано горене. Причисляването им е въз основа на европейска директива EN-13501.

Предимства и митове

Покривите от метал са отлично решение за климатичните условия в България. Осигуряват надеждна хидроплътност, лесни са за поддръжка и са дълговечни. Лесно и сигурно правят връзка към останалите елементи на покрива, а именно: водоотливни системи, комини, вградени покривни прозорци, снегозадържане, соларни системи и отдушници. От същия листов материал, използван за основните покривни изделия се произвеждат окомплектовки като билни капаци, улами и челни елементи.

Един от най-популярните митове, а именно че дъждовните капки провокират голям шум при срещата им с металните покриви е развенчан от факта, че лежащи по цялата си площ метални елементи върху  плътната дъсчена обшивка не са по-шумни от който и да е било друг листов материал  при подобни условия.   

Автор: Калоян Илиев

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване