Фантастико Металната огледална фасада

Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", които не спират да експериментират с нови материали и техники при плътните фасади. Ето ги и придобиващите вече популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

1690

Веригата хипермаркети "Фантастико" продължават своята инвестиционна политика, като откриват нови и нови хипермаркети в София и околните населени места. Забелязва се и градация на добре позната визия на техните обекти в столицата, на която през последните десетина години сме станали свидетели. Освен традиционните до момента фасадни решения от черни термопанели, червен композитен материал и стъкло, на три от последните обекти (Дианабад, Драгалевци и Банкя) за първи път се появява вентилируема окачена фасада от едрогабаритни касетъчни изделия CASSETTON с огледален ефект, изпълнени от неръждаема ламарина с дебелина от 1.0 mm. Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", в израз на желанието им да експериментират при плътните фасади с нови материали и техники. Виждаме и придобиващите вече  популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

История за това решение проследява хронологичната реализация на вентилируемата фасада от първия обект насам. Елементите от неръждаема ламарина са част от групата касетъчни изделия с продуктова марка на VAS - CASSETTON®.

фасадни изделия от метал CASSETTON

Тези фасадни изделия се инсталират на предварително изградена алуминиева субконструкция от термоизолиращи конзоли и вертикални "T" и "L" профили, чрез екструдирани хоризонтални аксесоари за окачване. Т.н. "окачвачи" носят теглото на фасадните елементи, като същевременно поемат и линейното им разширение. Топлоизолация също се влага.

мостра и монтаж на фасадни елементи CASETTON

Преди реализацията на елементите, в производствената база на фирма VAS, е изпълнена мостра на 4 касетъчни елемента в реален размер. След одобрението от страна на инвеститорите се пристъпва към първия монтаж на подобна фасада на обект Фантастико Дианабад. А вторият обект с подобна фасада – "Фантастико обект 30",  печели награда на публиката на престижния архитектурен конкурс "Сграда на годината 2019г." Последният реализиран обект с подобна огледална плътна фасада е в гр. Банкя през 2020г.

метлна фасада от елементи CASSETTON на Фантастико Банкя

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване