Фантастико Металната огледална фасада

Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", които не спират да експериментират с нови материали и техники при плътните фасади. Ето ги и придобиващите вече популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

2158

Веригата хипермаркети "Фантастико" продължават своята инвестиционна политика, като откриват нови и нови хипермаркети в София и околните населени места. Забелязва се и градация на добре позната визия на техните обекти в столицата, на която през последните десетина години сме станали свидетели. Освен традиционните до момента фасадни решения от черни термопанели, червен композитен материал и стъкло, на три от последните обекти (Дианабад, Драгалевци и Банкя) за първи път се появява вентилируема окачена фасада от едрогабаритни касетъчни изделия CASSETTON с огледален ефект, изпълнени от неръждаема ламарина с дебелина от 1.0 mm. Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", в израз на желанието им да експериментират при плътните фасади с нови материали и техники. Виждаме и придобиващите вече  популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

История за това решение проследява хронологичната реализация на вентилируемата фасада от първия обект насам. Елементите от неръждаема ламарина са част от групата касетъчни изделия с продуктова марка на VAS - CASSETTON®.

фасадни изделия от метал CASSETTON

Тези фасадни изделия се инсталират на предварително изградена алуминиева субконструкция от термоизолиращи конзоли и вертикални "T" и "L" профили, чрез екструдирани хоризонтални аксесоари за окачване. Т.н. "окачвачи" носят теглото на фасадните елементи, като същевременно поемат и линейното им разширение. Топлоизолация също се влага.

мостра и монтаж на фасадни елементи CASETTON

Преди реализацията на елементите, в производствената база на фирма VAS, е изпълнена мостра на 4 касетъчни елемента в реален размер. След одобрението от страна на инвеститорите се пристъпва към първия монтаж на подобна фасада на обект Фантастико Дианабад. А вторият обект с подобна фасада – "Фантастико обект 30",  печели награда на публиката на престижния архитектурен конкурс "Сграда на годината 2019г." Последният реализиран обект с подобна огледална плътна фасада е в гр. Банкя през 2020г.

метлна фасада от елементи CASSETTON на Фантастико Банкя

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване