Фантастико Металната огледална фасада

Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", които не спират да експериментират с нови материали и техники при плътните фасади. Ето ги и придобиващите вече популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

286

Веригата хипермаркети "Фантастико" продължават своята инвестиционна политика, като откриват нови и нови хипермаркети в София и околните населени места. Забелязва се и градация на добре позната визия на техните обекти в столицата, на която през последните десетина години сме станали свидетели. Освен традиционните до момента фасадни решения от черни термопанели, червен композитен материал и стъкло, на три от последните обекти (Дианабад, Драгалевци и Банкя) за първи път се появява вентилируема окачена фасада от едрогабаритни касетъчни изделия CASSETTON с огледален ефект, изпълнени от неръждаема ламарина с дебелина от 1.0 mm. Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", в израз на желанието им да експериментират при плътните фасади с нови материали и техники. Виждаме и придобиващите вече  популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

История за това решение проследява хронологичната реализация на вентилируемата фасада от първия обект насам. Елементите от неръждаема ламарина са част от групата касетъчни изделия с продуктова марка на VAS - CASSETTON®.

фасадни изделия от метал CASSETTON

Тези фасадни изделия се инсталират на предварително изградена алуминиева субконструкция от термоизолиращи конзоли и вертикални "T" и "L" профили, чрез екструдирани хоризонтални аксесоари за окачване. Т.н. "окачвачи" носят теглото на фасадните елементи, като същевременно поемат и линейното им разширение. Топлоизолация също се влага.

мостра и монтаж на фасадни елементи CASETTON

Преди реализацията на елементите, в производствената база на фирма VAS, е изпълнена мостра на 4 касетъчни елемента в реален размер. След одобрението от страна на инвеститорите се пристъпва към първия монтаж на подобна фасада на обект Фантастико Дианабад. А вторият обект с подобна фасада – "Фантастико обект 30",  печели награда на публиката на престижния архитектурен конкурс "Сграда на годината 2019г." Последният реализиран обект с подобна огледална плътна фасада е в гр. Банкя през 2020г.

метлна фасада от елементи CASSETTON на Фантастико Банкя

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

Снегозадържане по покривите

Снегозадържането е бариера, чиято роля е да възпрепятства свободното придвижване на сняг по наклона на скатни или плоски покриви. Целта е предотвратяване на деформации по водоотливната система, както и инциденти на намиращи се или преминаващи под покрива хора, конструкции, машини или автомобили. Колкото по-висок е покривa, толкова вероятността за щети от падане на сняг е по-голяма.

Механични обработки върху ламарината

Обработките върху ламарината целят изрязването по габарит и пробиването на отвори с конкретни предназначения за последяващо формоване на изделия. Заготовките от листов метал намират приложения в строителството, архитектурата, машино/автомобило/ и самолетостроене, производство на домакинска техника и др. Ламарината не е подходяща да се използва за произвидство на прецизни, ювелирни и изящни изделия.

Изпрати запитване