Фантастико Металната огледална фасада

Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", които не спират да експериментират с нови материали и техники при плътните фасади. Ето ги и придобиващите вече популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

1575

Веригата хипермаркети "Фантастико" продължават своята инвестиционна политика, като откриват нови и нови хипермаркети в София и околните населени места. Забелязва се и градация на добре позната визия на техните обекти в столицата, на която през последните десетина години сме станали свидетели. Освен традиционните до момента фасадни решения от черни термопанели, червен композитен материал и стъкло, на три от последните обекти (Дианабад, Драгалевци и Банкя) за първи път се появява вентилируема окачена фасада от едрогабаритни касетъчни изделия CASSETTON с огледален ефект, изпълнени от неръждаема ламарина с дебелина от 1.0 mm. Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", в израз на желанието им да експериментират при плътните фасади с нови материали и техники. Виждаме и придобиващите вече  популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

История за това решение проследява хронологичната реализация на вентилируемата фасада от първия обект насам. Елементите от неръждаема ламарина са част от групата касетъчни изделия с продуктова марка на VAS - CASSETTON®.

фасадни изделия от метал CASSETTON

Тези фасадни изделия се инсталират на предварително изградена алуминиева субконструкция от термоизолиращи конзоли и вертикални "T" и "L" профили, чрез екструдирани хоризонтални аксесоари за окачване. Т.н. "окачвачи" носят теглото на фасадните елементи, като същевременно поемат и линейното им разширение. Топлоизолация също се влага.

мостра и монтаж на фасадни елементи CASETTON

Преди реализацията на елементите, в производствената база на фирма VAS, е изпълнена мостра на 4 касетъчни елемента в реален размер. След одобрението от страна на инвеститорите се пристъпва към първия монтаж на подобна фасада на обект Фантастико Дианабад. А вторият обект с подобна фасада – "Фантастико обект 30",  печели награда на публиката на престижния архитектурен конкурс "Сграда на годината 2019г." Последният реализиран обект с подобна огледална плътна фасада е в гр. Банкя през 2020г.

метлна фасада от елементи CASSETTON на Фантастико Банкя

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

30 години фирма VAS

Фирма VAS стана на 30 години. Години, изпълнени с много труд, ентусиазъм и внимание към хора. Обръщаме се с благодарност към всички онези, кото са част от нашата 30-годишна история. Благодарим Ви! Без Вас нямаше да се получи.

Изпрати запитване