от мед Улучни системи от мед възвишеност и елитарност

„Прекрасни улуци!“ – навярно такива комплименти ще чуят собствениците на жилища с медна улучна система от техните гости. Наситеният, земен тон на медта перфектно допълва естествените строителни материали от всякакъв вид, добавяйки към популярността му нови и модерни дизайни.

3553

В класическите образци на българската архитектура от началото на 20-ти век медните улуци имат полу-кръгла  или правоъгълна форма, а водостоците са изпълнени предимно от медни тръби. В съвремието обаче медните улуци могат да се формоват и в други форми в зависимост от желанията на архитектите.

>>Вижте още "Металните покриви история на няколко века"

Често  в нашето съвремие виждаме медните водоотливни системи в комбинация с метален покрив (от медна ламарина в различни покриващи панели). Сякаш обаче напоследък  медта става символ на възрожденската архитектура. Медни улуци се поставят като завършек на покрив с керамични или дори с каменни покрития. Комбинацията между мед и камък наистина изглежда много достолепно. 

медни улуци

Дълговечни 

Когато нещо съществува повече от 100 години и продължава да  работи перфектно,  хората  го забелязват и оценяват.  Особено във времена, когато потребителите се впечатляват, ако хладилникът им издържа 10 години. Способността на медните улуци да запазват своите характеристики и да продължават да функционират безпроблемно в период, равен на цял един живот, им е спечелила репутацията на устойчив и непреходен строителен материал. В основата на всичко стои факта, че медта не корозира и не губи интензивно масата си през годините. Образува зеленикава патина (окислително покритие „Verdigris Patina“), което  запечатва и съхранява медта от по-нататъшна  корозия. 

медни улуци

Без поддръжка

Медните елементи по покрива, включително улуците, не изискват никаква поддръжка за предотвратяване на корозия. Медта е антибактериален строителен материал и не задържа мухъл и плесен, като с това не създава предпоставки за растеж на гъби и мъхове, които биха могли да намалят отворите на коритата и улуците и да доведат до трайно запушване на елементи по водоотливната система. Медта добре понася големите температурни амплитуди и реагира с едни от най-малките температурни разширения, сравнено с останалите некорозиращи метали (цинк и алуминий),  използвани в строителството. За спояването на медните елементи може да се използва калаен припой от 97% калай и 3% мед, който е изключително надежден начин за сдвояване. 

медни улуци

Устойчив и „зелен“ материал

Все повече потребители в днешно време се ориентират към устойчиво консуматорство – потребление на рециклируеми и стоки за защита на околната среда. Медта се счита за един от „най-зелените“ материали за  строителство на домове на пазара. Той не само никога не ръждясва, но за разлика от други метали никога не губи своята здравина, така че може да бъде рециклиран за неопределено време. Медните улуци никога няма да се окажат на сметище, като е възможно да продължат свия живот, макар и под друга форма. Също така си струва да се спомене, че дом, построен със  „зелени“ и устойчиви материали,  винаги ще има по-висока пазарна стойност.

медни улуци

Естетика

"Прекрасни улуци!" – навярно такива комплименти ще чуят собствениците на жилища с медна улучна система от техните гости.  Наситеният, земен тон на медта перфектно допълва естествените строителни материали от всякакъв вид, добавяйки към популярността му нови и модерни дизайни. Подобреният външен вид ще добавя стойност към цената на имота,  като го превръща в  интелигентна дългосрочна инвестиция.

Вижте още >> "Меден покрив в Драгалевци"

Надяваме се вече  е очевидно защо медта е най-добрият избор за еднофамилни  улучни системи. Все повече хора осъзнават многобройните предимства на медта пред другите материали  и я предпочитат като материал  за ново строителство на дома. 

Автор: Калоян Илиев

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване