FALZON Покрив от медна ламарина хидроплътност и дълговечност

Моменти и снимки от създаването на един немалък покрив от медна ламарина. Добра колаборация между проектант, главен изпълнител и фирма VAS.

3384

Всичко започва, когато нашите партньори от „Терабилд Инженеринг“ ни молят да оферираме изпълнението на покривно покритие от медна ламарина за еднофамилна жилищна сграда в гр. София, кв. Драгалевци. Проектант на този обект е арх. Красимир Джеджев от „Архитектурно бюро Ваника“. Той избира за покривен материал именно медната ламарина, защото желанието на инвеститора е да се изгради дълговечен покрив, който няма да се нуждае от поддръжка в продължение на десетилетия напред. Арх. Джеджев споделя, че първоначалната идея е била единствено улуците и водостоците да са медни, но впоследствие решението да се използва медна ламарина за облицоване на целия покрив, с цел постигане на желаните дълговечност и хидроплътност, идва съвсем естествено. 

Предизвикателствата

пред които ни изправя този покрив, са свързани с изграждане на следния покривен ансамбъл: вентилиран скатен покрив с оформяне на лежащ (скрит) улук, бордове по периферията, инсталиране на снегозадържащи елементи и интегриране на носеща конструкция за последващо поставяне на соларна система. Провеждат се срещи между проектант, инвеститор и екип на VAS. Разработват се и утвърждават конкретнни детайли за изпълнение.

Детайлът

И така фирма VAS приема строителната площадка на етап готова стоманобетонна покривна плоча, върху която след хидроизолация се полагат следващите покривни слоеве.

хидроизолация на покрив

Поставя се пароизолационна мембрана и топлоизолация. Вентилацията е осигурена чрез монтиране на дървена скара, която дава възможност за свободно движение на въздух между топлоизолационния материал и дъсчената обшивка от хидрофобен шперплат. Върху така изградената вече основа от дървен материал се полага специална паропропусклива мембрана, с власинки, и накрая финишното покритие FALZON от медна ламарина. 

FALZON (фалцон) е продуктова търговска марка на фирма VAS - изделия за метални покривни елементи, скопчани на фалц.

меден покрив със скопачни елементи FALZON

Вентилация

Според VAS вентилацията на покрива е задължителна, защото чрез нея се подобряват топлоизолационните характеристики на цялата сграда. Ето защо за целите на проекта се предвиждат входящи и изходящи въздушни отвори, за да се осигури естествено преминаване на въздуха и същевременно да се ограничи развъждането на насекоми във въздушната междина под покривната обшивка. Това се постига чрез перфорацията на отвори. Предвидени, произведени и впоследствие са вложени перфорирани профили от медна ламарина в най-ниската и респективно в най-високата точка на отделните скатове. Отново поради необходимостта от осигуряване на вентилация, а също и спрямо детайла на проектирания лежащ улук, челата на покривите стават високи около 400 мм, което налага прилагането на нестандартно решение за оформяне и обличане на челните дъски. След направа на разработки и различни мостри от екипа на изпълнителя се одобрява решението за влагане нестандартни челни бленди, без видими крепежи, които се „скопчават“ една към друга, както по хоризонтал помежду си, така и по вертикал с окомплектовъчните профили.

вентилиране на покрив чрез перфорации

По проекта се работи в продължение на половин година. Началото е през декември 2018, а краят - през юни 2019 година.

Проектът в цифри:

  • покритие FALZON от скопчани медни фалцови заготовки – 530 м2;
  • челни дъски, оформени с бленди – 200 м‘
  • седящи улици, хидроизолирани и надеждно отводнени с HL воронки с битумен маншет – 55 м‘

седящи улуци от медна ламарина

  • снегозадържане, изградено от медни тръби, захванати за елементите FALZON, посредством медни скоби – 55м‘
  • обличане на закладни профили за стоманена конструкция за соларна инсталация – 6 броя вертикали;

обличане с медна ламарина на стоманена конструкция

  • шапки за комини от медна ламарина – 6 броя.

шапки за комини от медна ламарина

Авторски колектив: Димитър Глухов, Калоян Илиев

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване