FALZON Покрив от медна ламарина хидроплътност и дълговечност

Моменти и снимки от създаването на един немалък покрив от медна ламарина. Добра колаборация между проектант, главен изпълнител и фирма VAS.

4060

Всичко започва, когато нашите партньори от „Терабилд Инженеринг“ ни молят да оферираме изпълнението на покривно покритие от медна ламарина за еднофамилна жилищна сграда в гр. София, кв. Драгалевци. Проектант на този обект е арх. Красимир Джеджев от „Архитектурно бюро Ваника“. Той избира за покривен материал именно медната ламарина, защото желанието на инвеститора е да се изгради дълговечен покрив, който няма да се нуждае от поддръжка в продължение на десетилетия напред. Арх. Джеджев споделя, че първоначалната идея е била единствено улуците и водостоците да са медни, но впоследствие решението да се използва медна ламарина за облицоване на целия покрив, с цел постигане на желаните дълговечност и хидроплътност, идва съвсем естествено. 

Предизвикателствата

пред които ни изправя този покрив, са свързани с изграждане на следния покривен ансамбъл: вентилиран скатен покрив с оформяне на лежащ (скрит) улук, бордове по периферията, инсталиране на снегозадържащи елементи и интегриране на носеща конструкция за последващо поставяне на соларна система. Провеждат се срещи между проектант, инвеститор и екип на VAS. Разработват се и утвърждават конкретнни детайли за изпълнение.

Детайлът

И така фирма VAS приема строителната площадка на етап готова стоманобетонна покривна плоча, върху която след хидроизолация се полагат следващите покривни слоеве.

хидроизолация на покрив

Поставя се пароизолационна мембрана и топлоизолация. Вентилацията е осигурена чрез монтиране на дървена скара, която дава възможност за свободно движение на въздух между топлоизолационния материал и дъсчената обшивка от хидрофобен шперплат. Върху така изградената вече основа от дървен материал се полага специална паропропусклива мембрана, с власинки, и накрая финишното покритие FALZON от медна ламарина. 

FALZON (фалцон) е продуктова търговска марка на фирма VAS - изделия за метални покривни елементи, скопчани на фалц.

меден покрив със скопачни елементи FALZON

Вентилация

Според VAS вентилацията на покрива е задължителна, защото чрез нея се подобряват топлоизолационните характеристики на цялата сграда. Ето защо за целите на проекта се предвиждат входящи и изходящи въздушни отвори, за да се осигури естествено преминаване на въздуха и същевременно да се ограничи развъждането на насекоми във въздушната междина под покривната обшивка. Това се постига чрез перфорацията на отвори. Предвидени, произведени и впоследствие са вложени перфорирани профили от медна ламарина в най-ниската и респективно в най-високата точка на отделните скатове. Отново поради необходимостта от осигуряване на вентилация, а също и спрямо детайла на проектирания лежащ улук, челата на покривите стават високи около 400 мм, което налага прилагането на нестандартно решение за оформяне и обличане на челните дъски. След направа на разработки и различни мостри от екипа на изпълнителя се одобрява решението за влагане нестандартни челни бленди, без видими крепежи, които се „скопчават“ една към друга, както по хоризонтал помежду си, така и по вертикал с окомплектовъчните профили.

вентилиране на покрив чрез перфорации

По проекта се работи в продължение на половин година. Началото е през декември 2018, а краят - през юни 2019 година.

Проектът в цифри:

  • покритие FALZON от скопчани медни фалцови заготовки – 530 м2;
  • челни дъски, оформени с бленди – 200 м‘
  • седящи улици, хидроизолирани и надеждно отводнени с HL воронки с битумен маншет – 55 м‘

седящи улуци от медна ламарина

  • снегозадържане, изградено от медни тръби, захванати за елементите FALZON, посредством медни скоби – 55м‘
  • обличане на закладни профили за стоманена конструкция за соларна инсталация – 6 броя вертикали;

обличане с медна ламарина на стоманена конструкция

  • шапки за комини от медна ламарина – 6 броя.

шапки за комини от медна ламарина

Авторски колектив: Димитър Глухов, Калоян Илиев

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване