реплика Меден корниз орнамент на сграда от 1903 година

„The Hadrian“, е 10-етажна жилищна сграда, построена през 1903 г. в западен Ню Йорк. В горната си част тя завършва с метален корниз, истински архитектурен шедьовър. Изпълнен е преди повече от 120 години от стоманена конструкция и обшивка от поцинкована ламарина. Тежка корозия кара собствениците на сградата да търсят решение за саниране, чрез изработката на нова реплика на оригиналния корниз.

388

Покривните корнизи

на високите сгради в  Америка  започват да се появяват в началото на 20-ти век. За прословутият архитект  Луис Съливан, един от създателите на американския модернизъм и  общопризнат баща на небостъргачите,  покривният корниз носи усещане за възвишеност и елитарност.  

корозирал корниз от поцинкована ламарина

„The Hadrian“, е 10-етажна жилищна сграда, построена през 1903 г. в западен  Ню Йорк. В горната си част тя завършва с корниз, истински архитектурен шедьовър, изпълнен преди 120 години от поцинкована ламарина и прикрепени към нея орнаменти от цинкова ламарина. През годините, та чак до наши дни, старата стоманена поцинкованата ламарина много отчетливо корозира и освен че губи от блясъка си (бива проядена от ръждата), започва да създава  и конструктивна опасност. Ето защо собствениците на сградата се обръщат към Гюнтер Хубер, президент и директор на Ornametals Manufacturing, LLC., със седалище в Кулман, Алабама и му възлагат възстановяването на оригиналния корниз, чрез реплика от мед и цинкови орнаменти.

елементи на меден корниз

Вижте още >> "Медни улуци"

Новата обшивка

на корниза бива изпълнена от медна ламарина с дебелина 0,8 мм, като отделните двуметрови елементи могат да се движат самостоятелно, чрез мобилни фиксиращи клипсове т.н. „пас парчета“. Те компенсират линейните разширения, позволяват дрениране на кондензна вода и въпреки това остават достатъчно водоплътни. Хубер, чието семейство се е  занимавало с метал в Германия от 1820 година, има достатъчно познания и опит, за да се справи с това предизвикателство.

орнаменти по медния корниз

Корнизът

има много интересна орнаментика – медни венци и големи, пресовани цинкови лъвски глави, за които Ornametals Manufacturing си партнира с  VM Building Solutions, разположен в Баньоле, Франция. 

>>Вижте още "Меден покрив в Драгалевци"

Същинската инсталация на отделните модули пък е извършена от нюйоркска компания Preserv Inc., с първоначално съдействие от екипа на Хубер. Корнизът минава по три от фасадите на сградата в обща дължина от 67 метра, като инсталацията се осъществява само за три седмици, докато планирането и изработката отнема цели  три месеца. Отбелязваме, че свързването на цинковите лъвски глави към медната основа се осъществява чрез крепежи от неръжаема стомана, за да се избегне галваничната корозия между различните метали.

новият корниз

Накрая получената реплика е уникална. Гюнтер Хубер обещава на собствениците новият корниз да устои на времето поне за следващите 150 години. 

Информация и снимки от: Traditional Building

Нови
Блогове

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Изпрати запитване