реплика Меден корниз орнамент на сграда от 1903 година

„The Hadrian“, е 10-етажна жилищна сграда, построена през 1903 г. в западен Ню Йорк. В горната си част тя завършва с метален корниз, истински архитектурен шедьовър. Изпълнен е преди повече от 120 години от стоманена конструкция и обшивка от поцинкована ламарина. Тежка корозия кара собствениците на сградата да търсят решение за саниране, чрез изработката на нова реплика на оригиналния корниз.

891

Покривните корнизи

на високите сгради в  Америка  започват да се появяват в началото на 20-ти век. За прословутият архитект  Луис Съливан, един от създателите на американския модернизъм и  общопризнат баща на небостъргачите,  покривният корниз носи усещане за възвишеност и елитарност.  

корозирал корниз от поцинкована ламарина

„The Hadrian“, е 10-етажна жилищна сграда, построена през 1903 г. в западен  Ню Йорк. В горната си част тя завършва с корниз, истински архитектурен шедьовър, изпълнен преди 120 години от поцинкована ламарина и прикрепени към нея орнаменти от цинкова ламарина. През годините, та чак до наши дни, старата стоманена поцинкованата ламарина много отчетливо корозира и освен че губи от блясъка си (бива проядена от ръждата), започва да създава  и конструктивна опасност. Ето защо собствениците на сградата се обръщат към Гюнтер Хубер, президент и директор на Ornametals Manufacturing, LLC., със седалище в Кулман, Алабама и му възлагат възстановяването на оригиналния корниз, чрез реплика от мед и цинкови орнаменти.

елементи на меден корниз

Вижте още >> "Медни улуци"

Новата обшивка

на корниза бива изпълнена от медна ламарина с дебелина 0,8 мм, като отделните двуметрови елементи могат да се движат самостоятелно, чрез мобилни фиксиращи клипсове т.н. „пас парчета“. Те компенсират линейните разширения, позволяват дрениране на кондензна вода и въпреки това остават достатъчно водоплътни. Хубер, чието семейство се е  занимавало с метал в Германия от 1820 година, има достатъчно познания и опит, за да се справи с това предизвикателство.

орнаменти по медния корниз

Корнизът

има много интересна орнаментика – медни венци и големи, пресовани цинкови лъвски глави, за които Ornametals Manufacturing си партнира с  VM Building Solutions, разположен в Баньоле, Франция. 

>>Вижте още "Меден покрив в Драгалевци"

Същинската инсталация на отделните модули пък е извършена от нюйоркска компания Preserv Inc., с първоначално съдействие от екипа на Хубер. Корнизът минава по три от фасадите на сградата в обща дължина от 67 метра, като инсталацията се осъществява само за три седмици, докато планирането и изработката отнема цели  три месеца. Отбелязваме, че свързването на цинковите лъвски глави към медната основа се осъществява чрез крепежи от неръжаема стомана, за да се избегне галваничната корозия между различните метали.

новият корниз

Накрая получената реплика е уникална. Гюнтер Хубер обещава на собствениците новият корниз да устои на времето поне за следващите 150 години. 

Информация и снимки от: Traditional Building

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване