LAMELLON® Ламелни изделия от листов метал с екстериорно и интериорно приложение

LAMELLON® е продуктова търговска марка на ВАС Про ООД за ламелни изделия с екстериорно и интериорно приложение.

2988

ламели ламелон

Ламелите LAMELLON® 

се произвеждат от листов метал чрез ролформоване или сгъване на абкант. Тази технология е различна от екструдирането на подобни алуминиеви изделия, при която алуминий се оформя, като преминава под натиск през специална матрица. Най – често ламелите се заготвят от стоманена ламарина с полиестерно покритие  или от алуминиева ламарина с или без покритие. Важно условие на ламарината с предварително нанесено покритие е то да бъде еластично (постига се с полиестерна боя или поливинилиденфлуорид), за да не се разкъса и спука при оформяне на сгъвките.  Ако е използван лист сурова алуминиева ламарина (mill finish/заводски суров финиш), то върху видимите части на получените изделия след това трябва да се нанесе електростатична боя. Веднъж прахово боядисани изделията не подлежат на механични обработки, защото този тип боя не е еластична.

Изделия от  марката LAMELLON® се използват за различни архитектурни приложения:

  1. Окачени тавани;
  2. Вентилируеми фасади;
  3. Други архитектурни приложения;
  4. Интериори.

Окачени тавани 

Плътни ламелни тавани

Използват  се при козирки, навеси, както и в закрити обществени помещения. Масово могат да се видят на всички бензиностанции. Традиционно са бели, но се изпълняват и в множество различни цветове. Монтират се както върху подконструкция, така и на специални „гребени“ .  За външно приложение препоръчваме ламелите да се монтират с механични крепежи върху субконстукция, заради предполагаеми сериозни ветрови натоварвания. За интериорно приложение е допустимо инсталирането да бъде и посредством „гребени“, без механичното им  скрепване.  За обкрайчване по периметъра  на окачените тавани се използва  “J” профил, а за снаждане -  двоен “J” профил или снаждащ “h” профил. 

окачени тавани lamellon ламелон

Ажурни тавани 

Jalitan - ламелни изделия от ламарина

Ажурните метални окачени тавани “LAMELLON J30" намират с приложение за големи вътрешни обеми на обществени сгради – летища, гари, метростанции и т.н. Полагат се вертикално върху носеща конструкция за оформянето на хоризонтална таванна завеса, през която безпроблемно да функционират както осветителните тела, датчици и разпръсквачи на пожарогасителните инсталации, така и дифузьори на въздуховодите.

ажурни линейни тавани LAMELLON J30

Фасади

LAMELLON изделията могат да служат за финиш на вентилируеми окачени фасадни обвивки с цел постигане на защитен слой от атмосферни условия и естетическо завършване на сградата. Самата облицовка не осигурява задължително водоплътност, а по-скоро завършващ слой, който предпазва от прякото проникване на вода и вятър в конструкцията на сградата.  Елементите се инсталират върху носеща субконстркция, която обикновено е съставена алуминиеви профили. Монтажът е скрит. Няма видими скрепителни елементи. Получава се „прихлупване“ на перата, върху които са положени крепежите от едни елемент с перата на следващия такъв. Ламелите се монтират както хоризонтално, така и вертикално.  Има  предвидени системни окомплектовки за завършване на ъгли (външни и вътрешни),  завършване към дограма, както и оформяне на перфорирани всмукателни/изходящи зони за вентилиращия във фасадите въздух. Изделията LAMELLON позволяват да се оформя произволна фуга, която най-често варира между 0 и 20 mm.  Фасади от LAMELLON  се изграждат както на жилищни, така и на офис сгради като масивни полета или като акцент. Цялостно облицовани будки и фургони добиват подчертано индустриален стил. 

приложение на lamellon за оформяне на вентилируеми фасади

Други архитектурни приложения

Ламелите LAMELLON нерядко се използват за обшивки на колони, комини, перголи или други архитектурни елементи и стрехи.  Добро решение са и за изграждане на плътни или транспарантни огради.

архитектурни приложения на ламелон

Интериори по стени

За разлика от вентилираните  фасади интериорите от LAMELLON се монтират освен хоризонтално, така и под произволен ъгъл. При този тип инсталация не се офромя въздушна междина, защото не се преследва топлоизолация. Отново фугата между ламелите варира от  0 до 20 мм. 

ламели ламелон lamellon по стени на интерори

От момента на регистрация на продуктовата търговска марка LAMELLON  (май 2016) до датата на публикуване на статията във ВАС Про са произведени 6500 м2 продукти под тази марка.

Автор: Калоян Илиев

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване