ВЪПРОСИ Колко струва един покрив ??? или други често задавани въпроси???

Какво най-често ни питат клиентите? Въпроси, касаещи нашата организация, нашите продукти, поведението на материалите и въобще всичко, което е било обект на дискусии...

8301

Може ли прахово боядисана ламарина да се огъва?

За разлика от другите антикорозионни покрития електростатичното прахово боядисване формира твърд полимерен слой по повърхността на ламарината. При сгъване на предварително боядисани листове ламарина праховата боя би могла да се напука и разруши. Електростатичната боя е нееластична  за разлика от полиестерните покрития. Ето защо ние не препоръчваме да се извършват операции по сгъване на прахово боядисана ламарина. Повече за електростатичното прахово боядисване на ламариан научете тук

2.	Колко може да е най-дългото изделие, което може да произведете?

Пределната дължина на произвежданите от нас  изделия се лимитира от машините и агрегатите, които извършват съответните механични обработки. Ако изделието (или неговата заготовка) трябва да се изрязва на CNC лазер, то дължината се определя на 3000 mm.   Ако са предвидени само обработки на щанца и/или сгъване на абкант, то максималната дължина става 6400 mm. За продуктите, произвеждани чрез ролформоване няма ограничение в дължината. 

Колко най-дълъг улук може да произведете?

Ние произвеждаме улуци по американска технология чрез ролформоване. На теория те са с неограничена дължина. В практиката единствено транспортирането и инсталацията им лимитират техните габарити. Най-дългият улук, който сме монтирали е 26 метра.

Може ли да ми произведете улук по сечение, зададено от мен?

Ние произвеждаме улуци чрез ролформоване. Стандартно използваме матрица за 5 и 6 инчови улуци. Тях можем да произвеждаме с неограничена дължина. Можем разбира се да сгънем улук по сечение, зададено от клиента, но с максимална дължина до 6400 mm.

5.	Пука ли се алуминиевата ламарина, когато я сгъвате?

Пукането на алуминиевата ламарина при сгъване се дължи на процеса по механично разтягане на листовия метал.  Дали ще се появят микро-пукнатини зависи от дебелината на листа, сплавта и степента на закаляване, но най-вече от радиуса на сгъване. В нашата практика следваме правилото, че вътрешният радиус на сгъвката трябва да бъде минимум 1,5 пъти дебелината на листа, който сгъваме. При дебела ламарина 2.0mm и 3.0mm и малък радиус на сгъване е много вероятно да се появят микро пукнатини по ръба на сгъвката. Дори и да се получат подобни микро разкъсвания по ламарината, то те не са фатални, ако приложението ѝ не е натоварено с конструктивни функции.

6.	Може ли да ми произведете сгъната ламарина в цвят по RAL?

Да, можем. Две са технологиите. Едната е да произведем изделието от сурова ламарина (поцинкована или алуминиева) и след това да я боядисаме чрез електростатичното прахово боядисване. Втората възможност е, ако имаме на склад ламарина с покритие в цвят по RAL, който да съответства на заданието. Приложимо е предимно при стоманени ламарини с полиестерно покритие. Обичайно разполагаме с повече от 36 цвята на склад.

Боядисвате ли прахово?

Нямаме собствена инсталация за прахово боядисване. Използваме външни доставчици за тези услуги;

Колко е цената на м2 за покрив от ламарина?

Не можем да отговорим на подобен въпрос еднозначно. Цената зависи от вида на ламарината ( стомана, алуминий, мед или цинк), от нейната дебелина и покритие. Произвеждаме покривни изделия по задание на нашите клиенти и едва след предоставяне на проект можем да остойностим ламаринените изделия;

Каква е ширината на ламелите LAMELLON?  А на FALZON?

Обикновено с цел минимизиране на фирата  видимата ширина на изделията  е във функция от ширината на изходната заготовка ламарина, която е кратна на 1250mm (ширина на рулото ламарина). Масовите размери на фасадните ламелни изделия LAMELLON  са 210mm и 320mm. Разбира се чрез ролформоване или сгъване на абкант могат да бъдат произведени произволни изделия. Трябва да се внимава с големите ширини. При тях се използва по-дебела ламарина, за да се покрият конструктивните изисквания. Покривните изделия FALZON често са с ширина  550mm, което произлиза от разгъвка ½ от 1250mm. Разбира се ширината може да варира в диапазона от 200 до 550 mm. 

Предлагате ли транспорт? Колко струва?

Предлагаме транспортни услуги, въпреки че това не е наша основна дейност. С наличните транспортни единици обслужваме предимно нашата оперативна дейност и доставката на материали по строителни обекти,  по които работим. Макар и без приоритет, при първа възможност поемаме и външен транспорт, възложен ни от нашите клиенти във връзка с доставка на произвеждана от нас продукция. Цената на транспорта ни е пазарна, зависи от вида на транспортното средство, което се налага да използваме и от изминатите километри за доставка в двете посоки.

Не може ли по-бързо да стане?

Този въпрос ни е любим. Има периоди, в които имаме много поръчки и трудно можем да произвеждаме възложените ни изделия за по-малко от две седмици. Такъв сезон е есента, който започва от началото на септември и продължава до началото на януари. Сроковете на производство зависят от операциите, които следва да се извършват. Сериозно тегло в този срок заемат проектирането на изделията и зареждането на основните материали (рула с ламарина) на производствените линии.  Разбира се през пролетта (януари-август) можем да се ангажираме и с по-кратки срокове.

Предлагате ли покривна ламарина?

Ние считаме, че не съществува понятие „покривна ламарина“. Ние продаваме листов метал, който намира широко архитектурно приложение включително и за покривни покрития. 

Как се снаждат водосточните тръби? А улуците?

Ние не препоръчваме снаждане на хоризонтални водоотливни елементи (улуци), освен ако за това няма друго решение. Ако все пак се налага такава връзка на линейни елементи, прилагаме снаждане по наклона на движение на водата, а на обратно, като излолзваме механичен способ за свръзка и надеждно обмазване със специално лепило. За оформянето на ъгли на улуците използваме т.н. кримпване ( приплесване на два съседни елемента чрез специален инструмент). След това отново надеждно обмазваме.  Водосточните тръби се снаждат,като отворът на горната тръба се стеснява, отново чрез специални кримпер клещи, за да влезе в предварително разширен отвор на долната тръба. Тук връзката е само механична. 

Предлагате ли нагреватели за улуци и водосточни тръби?

Не предлагаме такива продукти. Считаме, че нагревателите трябва да се полагат чрез цялостна система и при извършване на съответното проектиране. Можем да препоръчаме наши партньори, с които работим добре.

Предлагате ли монтаж?

Да, предлагаме. Следва да се има предвид обаче, че монтажният ни капацитет е в пъти по-малък , сравнено с производствените ни възможности. Понякога монтажните ни дейности са планирани за месеци напред и трудно можем спешно да поемем нови ангажименти. 

Къде мога да видя фасадни елементи и покривни елементи, парапети и огради, които предлагате?

На първо място можем да демонстрираме голяма част от нашето портфолио в шоурума на производствената ни база в гр. София, Овча Купел, ул. Месечинка 7В, където  ви каним да ни посетите. Разгледайте и нашия продуктов уеб сайт. Както и по вече изпълнени наши референтни обекти в София и страната;

Каква е максималната дебелина на ламарината, която обработвате?

Зависи от вида листов метал и вида изделия. Лазерният агрегат може да реже листа с дебелина до  10.0mm. Щанцовият агрегат – материал с дебелина до 5.0 mm. Абкантите сгъват линейни изделия до 4.0mm алуминий и 3.0mm стомана. Къси детайли и планки може да произвеждаме от до 8 mm алуминий и стомана. Гилотината ни реже до 10.0mm стомана и алуминий;

Кой е най-добрият вариант за покривно покритие: ламарина, битумни или керамични керемиди?

Няма еднозначен отговор. Всеки продукт има плюсове и минуси. Ние обичаме да изпълняваме метални покриви, защото ги смятаме за изключително надеждни, новаторски и красиви. Вижте повече за металните покриви от статията "Седем мита за металните покриви"

19.	Правите ли огледи за снемане на размери на покривни шапки?

Правим огледи, но поощряваме нашите клиенти сами да заснемат размерите на подобни прости изделия като коминните шапки, които също много лесно се и инсталират;

Имате ли партньори или дистрибутори в провинцията?

Имаме партньори в много градове на страна. 

Каква е гаранцията на вашата ламарина?

За големи обекти пренасяме гаранцията, която сме получили от нашия доставчик на листов метал (ламарина), която се дава от производителя  след попълването на обстоен въпросник за влиянието на околната среда върху покритието на ламарината ( включително ориентация на фасадите или покрива към слънчевото греене, замърсеност и киселинност на въздуха, близост до крайбрежие, и т.н.  За всички други случаи прилагаме законовата гаранция по  ЗУТ.

Какво е съдържанието на  цинк във вашата ламарина?

Ако говорим за стоманена ламарина, то най-често поръчваме ламарина с метално антикорозионно покритие както следва:

(цинк) Z225  или (цинк-магнезий) ZM120  или (алуминий-цинк) AZ120

(цинк) Z275 или  (цинк-магнезий) ZM140~160 или (цинк-магнезий) AZ150~180

Където числата показват количеството от цинкосъдържаща смес в грамове на квадратен метър покривна площ;

Металните покриви  на са ли много шумни, когато вали дъжд?

Ако металните покривни елементи са подпрени по цялата си площ ( т.е. лежат върху плътна обшивка), те са толкова безшумни, колкото който и да е било друг аналогичен строителен материал.  Принос за това има също и специалните подпокривни мембрани, които действат шумозаглушаващо. 

а колко струва един покрив?

Този въпрос ни е фаворит. Сигурно можем доста обстойно да отговорим, но предпочитаме да го направим и ние задавайки въпрос: А колко струва един Мерцедес? :-)

 

Очакваме още ваши въпроси, на които с радост ще отоворим.

 

Екипът на VAS

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване