Историята Иля Василев от общ работник до партньор

Инж. Христо Стоянов: „Историята на Иля Василев е пример за това, че когато даден човек си върши добре работата, отговорно и със желание винаги има възможност за развитие и голямо израстване. Дори и в българска семейна фирма като нашата.“

5302

Христо и Благой Стоянови, собственици и управители на VAS, се запознават с Иля Василев през 2002 година. Още ученик е доведен от приятел и започва едномесечна работа във фирмата, за да изкара някой лев за море. Като буен младеж го определя Христо Стоянов, без никакъв опит в работата, дошъл с идеята да помага в каквото може, да бъде общ работник. Имал шофьорската книжка и получавал дребни транспортни задачки. Следващото лято отново се събират по желание на Иля. Отново за няколко месеца. На по-следващото - също. На тази възраст (около 20 години) Иля дори и не предполага, че ще се занимава активно със строителство в бъдеще. 

Инцидент обаче ги сближава още повече. Тежка катастрофа с лек автомобил откарва Иля за 40 дни в болница. Докато се възстановява от травмите в къщи, Христо и Благой го вземат да „пази офиса“ и да посреща клиенти в отсъствието на двамата братя, които в повечето време са навън. Малко по малко (предполагаемо от скука) Иля започва да проявява интерес и да помага на Христо в снемането на количества за оферта на СМР от предоставени чертежи и проекти. След изготвянето на количествени сметки, Иля започва сам да оферира, като вече поема и  изпълнение на възложени дребни поръчки. Включва се в контрола по извършваните по това време строително-монтажни дейности, докато в момента Иля изцяло се занимава с най-мащабните проекти по най-големите договори. 

 

Доверието, което му гласуват собствениците на фирмата, е напълно заслужено и то е основа на партньорството им с него. Първоначално - негласно, след това и официално. Заради влаганите през годините усилия и ентусиазъм в работата на Иля, той е поканен за партньор в новото дружество ВАС Про Инженеринг ООД, което поема всички строително-монтажни дейности от фирмата майка ВАС ООД (където пък се запазва фокусът върху производството на изделия от листов метал). Христо Стоянов посочва, че рядко той и брат му влизат в съдружие с външни за семейството хора, но случаят с Иля не е такъв, защото той отдавна се е превърнал в член на голямото семейство Стоянови. Останалите служители във фирмата съвсем естествено приемат Иля в новата му позиция заради изградения през годините авторитет и отношението му към работата. 

Виж още: "30 години фирма VAS"

Христо Стоянов обобщава, че историята на Иля Василев е пример за това, че когато даден човек си върши добре работата, отговорно и със желание винаги има възможност за развитие и голямо израстване. Дори и в българска семейна фирма. Както и се шегува, че ако преди са имали възможност да ходят заедно на морски плавания и гмуркания, то сега не могат да си го позволят по причина, че сa взаимнозаменяеми и се налага някой от тях да остава винаги във фирмата.

Дочул и "записал" историята: Калоян Илиев

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване