Покривите История на покривите от древността до днес

.......И след като осигурили първичните си нужди от храна, вода, сън и здраве, хората започнали да мислят за своята безопасност, подслон и обезпеченост – и открили покрива! Според тълковния речник това е „ най-горната част на сграда, която я покрива, затваря отгоре и предпазва от дъжд и сняг”. Като нейни синоними са „дом”, „подслон”, „убежище”....

2840

 

 

В праисторическата епоха хората са живеели без подслон. Разчитали са на природните дадености. Криели са се в пещери, под клоните на дърветата и на всякакви други места, които могат да им послужат като прикрития.

Строежът на къщи реално започва през неолита (Новокаменната ера). Строяли са се от камъни и керпич и били покривани от шума и слама. Някъде между 1500 – 1000 г. пр. н.е са се появили керемидените покриви.

РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

В зависимост от региона, потребностите  и климатичните дадености хората са измисляли различни варианти за строеж на жилищата си.

Индианците са живеели в шатри направени от пръчки и ги покривали с кожи, които са ги предпазвали от дъжд и вятър. В Азия хората са живеели в палатки от кече наречени „юрти”. Ескимосите са строяли домове в снега наречени „ иглу” ,  които от основите до върха им били направени от сняг и лед.  В полята и горите са се срещали временни постройки наречени „колиби”, кaто те били с дървени покриви.

С годините уменията на хората се развивали, а с тях и сръчността и вещината в строителството на къщи. През средновековието започнал строежа на замъци. Първоначално се строяли от дърво и пръст, като по-късно за усилване на защитата са се използвали камъни. Характерно за тях са кулите, които по форма могат да бъда четириъгълни, петоъгълни, многоъгълни или кръгли. Освен за укрепителни и отбранителни функции, замъкът се е ползвал и за дом на богати знатни особи, където покривите и кулите били островърхи, покрити с малки каменни плочи. Взаимствано от дворцовия характер и здравина обществените и жилищните сградите в Европа започнали да се строят в същия стил и архитектура, характерни за средновековния период, и запазени до наши дни.

КАК СЕ Е ПРАВЕЛО У НАС

По нашите земи, предвид факта, че са преминали много народи и племена, строителството на домове зависело от епохата и географския район. Първите постройки били „земланки”, представляващи изкопана дупка, а покривът им бил над земята, обикновено направен от дърво или камък и покрит с шума или трева. Древнотракийските фамилни постройки са имали дървени конструкции с обшивка от камъш, измазани с глина, върху която се поставяли тънки каменни блокчета.

Строителството на сгради през епохата на Възраждането показвало развитието на културата, естетическите схващания, напредъка на строителните техники, бит и природа на хората. Къщите са се строяли предимно от дърво, като развитието им в архитектурна и естетична гледна точка се разделяло на три етапа. Но през всички тези етапи, едно нещо оставало непроменено – завършека с дървена конструкция и върху нея положени каменни или печени от глина едноулучни плочи.

В днешно време финишът на покривите най-често е изграден от керемиди. Те биват керамични, синтетични, бетонни, битумни или метални – всяка със своите предимства, цветове и характеристики. Нерядко се срещат и метални покриви изработени от цинк, мед или пластифицирана ламарина, които имат по-дълъг експлоатационен период и изискват минимални грижи.

Каква „шапка” ще сложите на Вашата постройка е въпрос на желание и дизайн, но каквато и да е, нека бъде с качествен материал и от доверен производител.

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване