Покривите История на покривите от древността до днес

.......И след като осигурили първичните си нужди от храна, вода, сън и здраве, хората започнали да мислят за своята безопасност, подслон и обезпеченост – и открили покрива! Според тълковния речник това е „ най-горната част на сграда, която я покрива, затваря отгоре и предпазва от дъжд и сняг”. Като нейни синоними са „дом”, „подслон”, „убежище”....

3993

 

 

В праисторическата епоха хората са живеели без подслон. Разчитали са на природните дадености. Криели са се в пещери, под клоните на дърветата и на всякакви други места, които могат да им послужат като прикрития.

Строежът на къщи реално започва през неолита (Новокаменната ера). Строяли са се от камъни и керпич и били покривани от шума и слама. Някъде между 1500 – 1000 г. пр. н.е са се появили керемидените покриви.

РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

В зависимост от региона, потребностите  и климатичните дадености хората са измисляли различни варианти за строеж на жилищата си.

Индианците са живеели в шатри направени от пръчки и ги покривали с кожи, които са ги предпазвали от дъжд и вятър. В Азия хората са живеели в палатки от кече наречени „юрти”. Ескимосите са строяли домове в снега наречени „ иглу” ,  които от основите до върха им били направени от сняг и лед.  В полята и горите са се срещали временни постройки наречени „колиби”, кaто те били с дървени покриви.

С годините уменията на хората се развивали, а с тях и сръчността и вещината в строителството на къщи. През средновековието започнал строежа на замъци. Първоначално се строяли от дърво и пръст, като по-късно за усилване на защитата са се използвали камъни. Характерно за тях са кулите, които по форма могат да бъда четириъгълни, петоъгълни, многоъгълни или кръгли. Освен за укрепителни и отбранителни функции, замъкът се е ползвал и за дом на богати знатни особи, където покривите и кулите били островърхи, покрити с малки каменни плочи. Взаимствано от дворцовия характер и здравина обществените и жилищните сградите в Европа започнали да се строят в същия стил и архитектура, характерни за средновековния период, и запазени до наши дни.

КАК СЕ Е ПРАВЕЛО У НАС

По нашите земи, предвид факта, че са преминали много народи и племена, строителството на домове зависело от епохата и географския район. Първите постройки били „земланки”, представляващи изкопана дупка, а покривът им бил над земята, обикновено направен от дърво или камък и покрит с шума или трева. Древнотракийските фамилни постройки са имали дървени конструкции с обшивка от камъш, измазани с глина, върху която се поставяли тънки каменни блокчета.

Строителството на сгради през епохата на Възраждането показвало развитието на културата, естетическите схващания, напредъка на строителните техники, бит и природа на хората. Къщите са се строяли предимно от дърво, като развитието им в архитектурна и естетична гледна точка се разделяло на три етапа. Но през всички тези етапи, едно нещо оставало непроменено – завършека с дървена конструкция и върху нея положени каменни или печени от глина едноулучни плочи.

В днешно време финишът на покривите най-често е изграден от керемиди. Те биват керамични, синтетични, бетонни, битумни или метални – всяка със своите предимства, цветове и характеристики. Нерядко се срещат и метални покриви изработени от цинк, мед или пластифицирана ламарина, които имат по-дълъг експлоатационен период и изискват минимални грижи.

Каква „шапка” ще сложите на Вашата постройка е въпрос на желание и дизайн, но каквато и да е, нека бъде с качествен материал и от доверен производител.

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване