Инструменти За тенекеджийска работа по строителните обекти

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

2256

Видове инструменти

 

Инструменти за Рязане

Винаги сме се питали как една ножица успява да отреже лист метал? Отговорът е в структурата на ножицата и по-точно във физичните закони, обусловили конкретната форма на инструмента.


Да си припомним часовете по физика. Колкото по тежък е товарът, толкова по-дълго трябва да е рамото, с което да го вдигнем. Същият принцип е валиден и при рязането на ламарина. Тъй-като ламарината е по-твърда и плътна от хартията, ще трябва да упражним по-голяма сила. Това става чрез увеличаването на дължината на дръжките на инструментите и скъсяването на режещите остриета. За допълнително увеличение на приложената сила ножиците имат специална механична връзка между остриетата и дръжките, която увеличава многократно упражненото усилие към остриетата, като по този начин успява да среже ламарината. Режещите остриета на ножиците често са назъбени, за да се предотврати приплъзване на захапания материал.

Най-разпространените видове ножици в тенекеджийството са авиаторските. Името идва от предназначението, за което са били използвани. В авиацията  ножици са били използвани за рязане на алуминий, използван при конструирането на самолети.

Ножици за ламарина режещи тръба


В наше време авиаторските ножици са силно разпространени в тенекеджийството. Съществуват три типа ножици: леви, десни и комбинирани. Левите ножици се използват при рязане направо и наляво. Десните ножици режат направо и надясно. Комбинирани ножици режат направо, наляво и надясно, но само в голям радиус. Някои от производителите като Malco обозначават дръжките на ножиците с три основи цвята – червени за лява, зелени за дясна и жълти за комбиниран инструмент. Логиката на това обозначение е, когото инсталаторът работи на неудобно за него място, най-често по покривите, да успява да се ориентира лесно по цвета на правилната ножица и с най-малко усилия да я достъпи сред всички останали инструменти.

Ножици за ламарина режещи детайли от ламарина


Различните стилове ножици са необходими, защото често се налага да се реже в теснини или под специфичен ъгъл, което намалява здравината на захвата на ръката, респективно упражнената върху инструмента сила. Леви и десни ножици задигат съответната лява или дясна „половина“ от рязаната ламарина, като така не пречи на движението на инструмента и режещата ръка.
Освен трите посоки на рязане, ножиците имат още една отличителна характеристика - градус на извивка на режещата част. Колкото по-голям е ъгъла на извивка на ножиците, толкова по ергономична е тя и удобна е за работа при неудобни места и оформяне на ъгли.

Инструменти за сгъване

Инструментите за сгъване са от огромна важност за един тенекеджия инсталатор. Съществуват три типа инструменти за сгъване: клещи (или т.нар. огъвачки), фалцови огъвачи и огъвачи за вътрешни ъгли или пликове.
Огъвачките са предназначени  да задигат пера, да сгъват, приплесват и изправят ръбове на ламарина. Могат да се използват още и като клещи за хващане и преместване на ламарина с опасни ръбове. Както и при ножиците, така и при огъвачките съществуват прави и криви инструменти. Кривите огъвачки са с наклонени надолу челюсти, по-ергономични са и са предназначени за работа на трудно достъпни места. От дължината на челюстите зависи предназначението им. По-късите челюсти се използват за прецизни операции по изделия с малки габарити, а с дългите се работи по линейни детайли с голям метраж.

Огъвачки приплесващи и сгъващи ламарина


Инструменти за приплесване

Фалцовите огъвачи са предназначени за ефективно скопчаване на единичен или двоен фалц на покривни панели тип FALZON. Съществуват както ръчни инструменти за целта, така и механични фалцови такива. Фалцовите огъвачи обработват по-голяма дължина стоящ шев, сравнено с традиционните огъвачки, при това без да деформират нежелано и компрометират външния финишен  слой на ламарината.
Трябва да споменем в тази група и инструментите  за вътрешни ъгли или пликове. Благодарение на дълбочината на проникване в заготовката този тип огъвачи дава възможността за създаване на дълбоки вътрешни ъгли или пликове. Те са изработени така, че при вмъкването на инструмента той да не надраска ламарината.
Помощни инструменти
Понякога дори и най-добрият инсталатор се нуждае от помощни инструменти. Да поговорим малко и за тях.

Клещи за приплесване и оформяне на пликове

Помощни инструменти

 

Кримпери

Кримперите са от изключителна важност за инсталаторите на водоотвеждащи системи. Кримперите се използват както в тенекеджийството, така и при монтаж на системи за сухо строителство. В Тенекеджийството те имат две приложения.

 

Водоотвеждане

С кримперите се създава връзка между водосточните тръби, която е самоподдържаща и устойчива на течове. Този тип инструменти създават плитки и дълги улеи в долния край на продължаваната тръбата, намаляват диаметъра ѝ и позволяват да се подпъхне в следващата тръба. Крипването, като механична операция води, до плътно прилепване на снажданите тръби.

Кримпер за водоотвеждане

Сдвояване на детайли

Второто е за закрепване на елементи от ламарина един към друг посредством перфорация. Тези кримпери извършват едновременно прорязване и проектиране на малки пера (метални ръбове) за бързо защипване на два метални листа един към друг. Този начин на захващане на елементите ги прави надеждно и дълготрайно сдвоени. Такъв тип кримпери се използват най-често за дълготрайно скрепване на капачки към краищата на улуци.

Кримпер за капачки


Чертилки

Чертилките позволяват чертаенето и маркирането да става бързо и прецизно, като отбелязват успоредни линнии върху листовете ламарина. Освен зидарските и шлосерски чертилки съществува още един вид, който е по-подходящ за тенекеджийска работа.   Чертилката тип „Пеперуда“. Тя представлява шаблон, на който са отбелязани размери, най-често от 5мм до 100мм.

Чертилка тип Пеперуда


Чукове

Спокойно можем да кажем, че всеки един човек има чук вкъщи и е използвал някога през живота си. Чукът е сред инструментите, които имат много различни функции. Чуковете се използват най-често за забиване на пирони в дърво или друга основа, както и за оформяне и изравняване на листова ламарина, така и за по-груба работа, като разчистване на работна повърхност.

Покривни и тенекеджийски чукове

В зависимост от това дали монтирате битумни керемиди или ламарина бихте искали да изберете правилния тип покривен чук. Чуковете за битумни керемиди са оборудвани с по-широк ударник за лесно забиване на пирони. За разлика от тях, чуковете за ламарина имат заострен клин, подобен на кирка, която служи за пробиване на дупки в листа и огъване на ръбове.
Специализираните тенекеджийски чукове са направени от трайна висококачествена пластмаса със заоблени ъгли за лесна обработка на ламарината. Пластмасата позволява на ламарината да не се наранява от ударите. За този тип чукове е важно колко е голям отскока. Обикновено са изработени с куха ударна част, която напълно поглъща енергията на реакцията на удара и така те се „залепят“ за работната повърхност.

Всяка тенекеджийска работа изисква съответния набор от инструменти. Колкото повече и по-разнообразни са извършваните механични операции върху ламарината, толкова повече помощни инструменти ще са ни необходими. Но всеки инсталатор тенекеджия трябва да разполага с минимума описани инструменти, за да може в кратки срокове и с висока прецизност да изпълни възложената му на строителните обекти работа.

Автор: Васил Стоянов

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

Изпрати запитване