VELUX Фамилна къща, с. Чеканчево проект, победител в "Животворна светлина 2015"

Семейството, което обитава къщата споделя своето задоволството от качеството на микроклимата формиран в помещанията с инсталирани покривни прозорци VELUX. Високо оценява свежестта на въздуха и богатството на дневната светлина.

2660

Проектът

На вашето внимание представям Еднофамилна жилищна сграда в с. Чеканчево. Това е къщата на едно мое много близко българско семейство, проект, в който вложих много любов и желание за изграждане на една уютна атмосфера, един дом, в който семейството да се усамоти в края на всеки един ден от забързаното си ежедневие. Всяко едно кътче от интериора е избрано и обособено с различна функция за забавления, релакс, работа, както и за съвместни занимания по интереси в максимален комфорт на обитаване. Къщата е много просторна и с големи и на места много високи пространства. В нея само фасадното естествено осветление нямаше да е достатъчно и за това благодаря на собственика, който ми предостави свободата да избера и да приложа голям набор от различни изделия на VELUX, които имаха конкретно място и предназначение. Самата аз в дома си също имам прозорци VELUX. Това са уникални продукти, осигуряващи както естествена дневна светлина, която е повече от светлината, осигурена от нормални фасадни прозорци, така и естествена вентилация на помещенията. Тъй като често покривните прозорци са в най-високата част на помещението, където е и най-топлия въздух, при отваряне в летните месеци позволяват лесното му отвеждане и осигуряване на по-голям комфорт за обитателите. Както знаем всички, слънчевата светлина благоприятства психическото и физическо здраве на нас и нашите деца. 

VELUX Premium

Всички приложени прозорци са от Серия Премиум с различни размери и управление.

покривни прозорци VELUX

Дневната

Ще започна с дневната, където като продължение на вертикалните прозорци на южната фасада има три покривни прозореца, позволяващи невероятната гледка към планината да се почувства и като част от интериора от всяка точка на помещението. Там прозорците са с горно ръчно управление с код GGL. При избора и проектирането на това помещение аз и възложителите искахме да приложим комбинация – скатен с вертикален прозорец, но се оказа много малък изборът на вертикални елементи и в случая предложените не бяха достатъчно високи. Наложи се вертикалните да бъдат стандартни фасадни прозорци. Тук в крайна сметка имахме проблем с детайла при монтажа и контакта между две различни дограми. Поради тази причина ми се иска да имаше по-богат набор от възможности във височина. Сигурна съм, че и останалите колеги архитекти биха използвали повече такива прозорци.

Вижте още: Покривни прозорци VELUX и металните покриви

Покривни прозорци VELUX

В сърцето на къщата – в ската над стълбището, в кабинета и стаята за отдих избрахме прозорци с горно електрическо управление с код GGL. Те осигуряват невероятно горно естествено дневно осветление в най-високите, дълбоки и трудни за осветяване и проветряване точки в къщата.

Покривни прозорци VELUX

VELUX CABRIO®

Разбира се, гвоздеят на програмата е прозорецът-балкон Cabrio с кодове GDL и GPL в комбинация от три един до друг, които приложихме в родителската спалня на южната фасада за получаване на по-просторна гледка към планината, прорязани в скатния покрив. Всеки един представляват комбинация от два прозореца, като GDL е с горен покривен прозорец с отваряне на две оси – горна до 45 градуса спрямо наклона на покрива и централна ос – за почистване и долен, който при избутване на странични релси се получава балкон. Прозорецът с код GPL също е комбинация от два – един отваряем покривен прозорец на две оси и един долен фикс. Тези прозорци имат вградена вентилационна система, както и филтър срещу прах и насекоми. 

покривни прозорци VELUX

Комфорт на обитателите

Семейството споделя удоволствието си от качеството на микроклимата при обитаването на помещения с тези покривни прозорци – свежестта на въздуха и богатството на дневната светлина. Имат някои дребни неудобства при експлоатацията, достъпът и настройката на задържащите устройства при ръчно задвижваните прозорци, за които се налага професионална намеса. Поради тази причина е необходимо при избора на конкретен продукт, да се провеждат консултации с представител на ВЕЛУКС България, на които да се дадат на клиента пълния набор от варианти за изпълнение с всички възможни аксесоари, както и възможните проблеми, които биха възникнали при експлоатацията му с цел максимално улеснение при ползване и дълъг живот на продукта.

Покривни прозорци VELUX

Животворна светлина

По време на една от тези консултации в офиса на ВЕЛУКС България във връзка с  проектирането на сградата разбрах за конкурса „Животворна светлина – 2015“ и реших да участвам в него, като представя проекта си с идеята да покажа различните гледни точки и възможности на продуктите, приложени на практика в един сам по себе си малък обект, но много богат на пространства, обеми и изложения. Крайният продукт е плод на ползотворната ни съвместна работа по време на проектирането и изпълнението с възложителя на обекта и екипите на ВЕЛУКС България и VAS. Разбира се не крия и радостта си, когато спечелих първото място в Категория: Фамилни къщи, което ми даде увереността за добре свършена работа.

Покривни прозорци VELUX

Вижте още: Всички VELUX покривни решения от VAS

Автор: Арх. Д. Кичашка-Крумова

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване