VELUX Фамилна къща, с. Чеканчево проект, победител в "Животворна светлина 2015"

Семейството, което обитава къщата споделя своето задоволството от качеството на микроклимата формиран в помещанията с инсталирани покривни прозорци VELUX. Високо оценява свежестта на въздуха и богатството на дневната светлина.

2222

Проектът

На вашето внимание представям Еднофамилна жилищна сграда в с. Чеканчево. Това е къщата на едно мое много близко българско семейство, проект, в който вложих много любов и желание за изграждане на една уютна атмосфера, един дом, в който семейството да се усамоти в края на всеки един ден от забързаното си ежедневие. Всяко едно кътче от интериора е избрано и обособено с различна функция за забавления, релакс, работа, както и за съвместни занимания по интереси в максимален комфорт на обитаване. Къщата е много просторна и с големи и на места много високи пространства. В нея само фасадното естествено осветление нямаше да е достатъчно и за това благодаря на собственика, който ми предостави свободата да избера и да приложа голям набор от различни изделия на VELUX, които имаха конкретно място и предназначение. Самата аз в дома си също имам прозорци VELUX. Това са уникални продукти, осигуряващи както естествена дневна светлина, която е повече от светлината, осигурена от нормални фасадни прозорци, така и естествена вентилация на помещенията. Тъй като често покривните прозорци са в най-високата част на помещението, където е и най-топлия въздух, при отваряне в летните месеци позволяват лесното му отвеждане и осигуряване на по-голям комфорт за обитателите. Както знаем всички, слънчевата светлина благоприятства психическото и физическо здраве на нас и нашите деца. 

VELUX Premium

Всички приложени прозорци са от Серия Премиум с различни размери и управление.

покривни прозорци VELUX

Дневната

Ще започна с дневната, където като продължение на вертикалните прозорци на южната фасада има три покривни прозореца, позволяващи невероятната гледка към планината да се почувства и като част от интериора от всяка точка на помещението. Там прозорците са с горно ръчно управление с код GGL. При избора и проектирането на това помещение аз и възложителите искахме да приложим комбинация – скатен с вертикален прозорец, но се оказа много малък изборът на вертикални елементи и в случая предложените не бяха достатъчно високи. Наложи се вертикалните да бъдат стандартни фасадни прозорци. Тук в крайна сметка имахме проблем с детайла при монтажа и контакта между две различни дограми. Поради тази причина ми се иска да имаше по-богат набор от възможности във височина. Сигурна съм, че и останалите колеги архитекти биха използвали повече такива прозорци.

Вижте още: Покривни прозорци VELUX и металните покриви

Покривни прозорци VELUX

В сърцето на къщата – в ската над стълбището, в кабинета и стаята за отдих избрахме прозорци с горно електрическо управление с код GGL. Те осигуряват невероятно горно естествено дневно осветление в най-високите, дълбоки и трудни за осветяване и проветряване точки в къщата.

Покривни прозорци VELUX

VELUX CABRIO®

Разбира се, гвоздеят на програмата е прозорецът-балкон Cabrio с кодове GDL и GPL в комбинация от три един до друг, които приложихме в родителската спалня на южната фасада за получаване на по-просторна гледка към планината, прорязани в скатния покрив. Всеки един представляват комбинация от два прозореца, като GDL е с горен покривен прозорец с отваряне на две оси – горна до 45 градуса спрямо наклона на покрива и централна ос – за почистване и долен, който при избутване на странични релси се получава балкон. Прозорецът с код GPL също е комбинация от два – един отваряем покривен прозорец на две оси и един долен фикс. Тези прозорци имат вградена вентилационна система, както и филтър срещу прах и насекоми. 

покривни прозорци VELUX

Комфорт на обитателите

Семейството споделя удоволствието си от качеството на микроклимата при обитаването на помещения с тези покривни прозорци – свежестта на въздуха и богатството на дневната светлина. Имат някои дребни неудобства при експлоатацията, достъпът и настройката на задържащите устройства при ръчно задвижваните прозорци, за които се налага професионална намеса. Поради тази причина е необходимо при избора на конкретен продукт, да се провеждат консултации с представител на ВЕЛУКС България, на които да се дадат на клиента пълния набор от варианти за изпълнение с всички възможни аксесоари, както и възможните проблеми, които биха възникнали при експлоатацията му с цел максимално улеснение при ползване и дълъг живот на продукта.

Покривни прозорци VELUX

Животворна светлина

По време на една от тези консултации в офиса на ВЕЛУКС България във връзка с  проектирането на сградата разбрах за конкурса „Животворна светлина – 2015“ и реших да участвам в него, като представя проекта си с идеята да покажа различните гледни точки и възможности на продуктите, приложени на практика в един сам по себе си малък обект, но много богат на пространства, обеми и изложения. Крайният продукт е плод на ползотворната ни съвместна работа по време на проектирането и изпълнението с възложителя на обекта и екипите на ВЕЛУКС България и VAS. Разбира се не крия и радостта си, когато спечелих първото място в Категория: Фамилни къщи, което ми даде увереността за добре свършена работа.

Покривни прозорци VELUX

Вижте още: Всички VELUX покривни решения от VAS

Автор: Арх. Д. Кичашка-Крумова

Нови
Блогове

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

Изпрати запитване