изделия CASSETTON® и LAMELLON® от VAS по пероните в метростанциите

Създаването на касетъчни и ламелни продукти от ламарина за конкретен обект. История с участието на BS Konstructia, фирма VAS (проектанти, архитекти, производствени работници и инсталатори) и няколко нови изделия.

4675

Всичко започва след като нашите партньори от BS Konstructia се обърнаха към нас с молба за съдействие по решаването на конкретен проблем. Често по стени на подземните метростанции, въпреки прецизно положената хидроизоция, се появява влага. За да бъде прикрита, се налага изграждането на щендерна стена с финиш от керамични плочки. Заданието, което беше отправено към нас, касаеше разработването на изделие, което да е : 

  • Хубаво;
  • Надеждно;
  • Леко;
  • Евтино;
  • С дълъг период на експлоатация.

Създадохме касетъчно изделие CASSETTON®, предназначено да отговори на всички тези характеристики. Но преди да продължим, да отговорим на въпроса 

какво е CASSETTON®? 

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина за интериорно приложение.

Да се върнем вече към нашата история и да покажем изделието, което сътворихме. Както анонсирахме – касетъчно изделие, изработено от стоманена поцинкована ламарина с нанесено полиестерно покритие с обща дебелина от 0.8 mm. Елементите му, проектирани да са кратни на 300 mm в хоризонтал и вертикал, за да отговарят на растера на подовата настилка. Скрит монтаж, за да може изделията, погледнати фронтално, да се възприемат като фасадни плоскости.

мострена стена на изделие CASSETTON

Първо го инсталирахме на мострена стена в нашия офис, а после монтирахме и на обекта (малка представителна мостра – мокъп).

мокъп, мостра на изделие CASSETTON в метрото

След като изделието бе одобрено от главния изпълнител и от Метрополитен, ни бе възложена реализацията на близо 700 m2 в два цвята: RAL 6021 (зелено) и  RAL7047 (светло сиво). И така, по вътрешните стени на перона на метростанция България, се появи стенна обшивка, която напълно кореспондираше с подовата настилка и окачения таван LAMELLON.

реализация на изделия от ламарина CASSETTON® и LAMELLON® в метростанция България

И друго приложение на наше изделие CASSETTON® намери място в метростанция България - Концентрично перфорирани  касетъчни сектори от неръждаема хром-никелова  ламарина, окачени на алуминиева субконструкция , изобразяващи географската карта на България. Чрез различни перфориращи инструменти бяха създадени светлосенки, които имитират релефа на страната. Когато тази перфорирана карта беше подсветната в светлините на националния трибагреник, се получи едно страхотно декоративно пано. 


LAMELLON® в метрото

LAMELLON - наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни линейни ламелни изделия. Произвеждани предимно от стоманена ламарина или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина за интериор. Изключително популярно решение за окачени тавани с ламарина с дебелина 0,55mm. За разлика от на други места по пероните на метростанцията се наложи част от ламелите да бъдат предварително перфорирани за намаляване на въздушния товар. Оказва се, че движещите се мотриси на метрото създават голяма сила на засмукване и могат да деформират линейните елементи на окачения таван. 

ламелни изделия за окачен таван LAMELLON® в метрото

С нетърпение очакваме официалното откриване на метростанциите от новия трети диаметър, за да се насладим на нашите изделия CASSETTON® и LAMELLON® в метрото,  вече в качеството си на пътуващи граждани. А до тогава да се опитаме да попътуваме онлайн, чрез следното видео:

Автор: Калоян Илиев по разкази на инж. Христо Стоянов

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване