CASSETTON основни приложения на CASSETTON® в архитектурата

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

1268

окачване инсталация на cassetton

Алуминиевата ламарина е най-използваният метал за изработка на касетъчните изделия заради антикорозионните ѝ свойства и сравнително ниското собствено тегло. Първото, за да гарантира дълговечност на фасадата, а второто, за да се вложи по-лека субконструкция, която да носи финишните изделия. 

Съвременната световна архитектура изисква все повече едрогабаритни изделия, което подлага на изпитание устойчивостта на материала на екстремни ветрови натоварвания. С увеличаване на габаритите на изделието неминуемо расте и дебелината на използваната ламарина. Тази зависимост не може да продължава до безкрай. Често се налага усилване на фасадните елементи чрез инсталиране на допълнителни оребрявания от вътрешната страна на тавите. 

Основни приложения

Вентилирани фасади

Интериорни обшивки и декорации

Ажурни елементи

вентилирана фасада и чела на борд lidl

Вентилирани фасадни

Основното архитектурно приложение на CASSETTON e за вентилируеми фасадни обвивки. Различаваме три вида финишно покритие. 

Прахово боядисани елементи

Електростатична боя, нанесена върху елементите от суров алуминий. Най-масовият случай, при който се боядисват само елементите за инсталиране. Няма изисквания за минимална квадратура. 

Елементи от ламарина с полиестерно покритие

Фасадни касетъчни елементи от покритa с течна боя (PDF, PVDF) алуминиева ламарина. Това покритие позволява механичните обработки върху ламарината (най-често рязане и сгъване) да не нарушават целостта на боята. Високото качество на покритието в този случай върви успоредно с изискването на производителите за минимани количества при поръчка. Малки, бутикови фасади с по-скромни квадратури трудно могат да се реализират с такъв материал. Но дори и при големи фасади с неправилно проектиране и грешен разкрой понякога  възниква необходимостта от допоръчване на допълнителни по-малки количества от същата ламарина, което отново е трудно за реализиране. 

Касетъчни изделия от елуксирана ламарина

Покритието се получава в резултат на химична реакция без използването на синтетични добавки. Има два подхода на реализация. Единият начин е да се работи с предварително анодизирана ламарина за заготвяне на фасадите изделия. Другият е да се използва суров алуминий и да се елуксира впоследствие целия детайл. И в двата случая трябва да се отбележи, че това покритие, получено по химичен път, е доста капризно и лесно се драска при производство или транспорт.

пефрорирани фасади cassetton с лед осветление

Перфорирани фасадни панели

Не бива да пропускаме и екстериорните перфорации върху CASSETTON със симетрични или асиметрични художествени композиции. Тези елементи на фасадите  предполагат вграждане на LED осветление, което прави ансамблите да оживяват.  

 

Видове фасадни изделия според равнината на монтаж

 

В една равнина

Най-разпространената инсталация на касетъчни изделия е, когато те са в една равнина или по друг начин казано всички техни части са на равно отстояние от строителната основа. 

фасада на офис сграда на фирма VAS. елементите са в една равнина, но създават визуална илюзия за 3D  ефект

Визуални илюзии

Подвид на горния вариант съставляват фасадни елементи, инсталирани в една равнина, но заради различни цветове и/или материали създават визуално впечатление за 3D решения

фасада на фантастико перник с обемни елементи cassetton

Обемни фасади 

Постигат се с инсталацията на реални обемни касетъчни изделия.

cassetton, като остъкляние на клапа на окачена фасада

CASSETTON за клапа

Плътни, непрозрачни „остъклявания“ за клапа. Те заменят конвенционалния стъклопакет в отвора на рамката на отваряемите части при стъклени окачени фасади.

Инсталация на CASSETTON

заготвени за окачване фасадни елементи cassetton

По отношение на вида на закрепване различаваме два начина на инсталация. Скрит и видим монтаж. Скритият монтаж най-често се извършва чрез изрязвания по перата на касетите, в които влизат окачващите профили. При видимия (открит) монтаж главите на  нитовете остават върху лицевата част на фасадните изделия. 

фасадни елементи с видими крепежи

Основно предизвикателство при инсталацията на CASSETTON® във всички, описани по-горе варианти, с изключение при клапа на стъклена фасада, е осигуряване на линейното разширение на фасадните елементи. Колкото по-големи са последните, толкова повече се променят габаритите им при температурна флуктуация. Най-често нежеланите последици от линейните разширения, деформациите на панелите, могат да се предотвратят като се осигури подвижност на елементите в хоризонтална и вертикална посока. Ако елементите се окачват на окачвачи (специални екструдирани профили) движението става в заготвения отвор по перата на тавите. Ако ли пък монтажа се извършва с видими нитове, то предварително се заготвят достатъчно големи елипсовидни отвори във фасадните панели, за да може те да поемат температурните движения. 

интериори cassetton

Интериорни обшивки и декорации

Вътрешни стени, фоайета на сгради и станции на публичния транспорт могат да бъдат изпълнявани с обшивки от касетъчни изделия. Когато липсва вятър в затворените пространства, тогава и изискванията към коравината на изделията са доста по-занижени. Нерядко формата на вертикалните елементи кореспондира с растера на подова настилка или окачен таван, които налага по-скромните размери на този тип панели, сравнено с фасадните им аналози. Тук безпроблемно може да се използва и по-тънка ламарина. И в това приложение често има изисквания за скрит монтаж, което се постига с последователно инсталиране на отделните елементи, при което всеки следващ скрива крепежите на предходния.

Задължително трябва да споменем касетъчните детайли от неръждаема ламарина,  които заради огледания си ефект създават специфично усещане на простор на фоайета и преддверия. 

Ажурни елементи (прегради, парапети и слънцезащити)

Чрез механичните операции лазерно рязане и/или перфориране последвани от сгъване на касетъчните елементи се постига желан  процент на транспаранност, който прави преградните стени достатъчно функционални, устойчиви и едновременно с това красиви архитектурни елементи.

слънцезащити cassetton

Парапети CASSETTON

Парапетите от перфорирана ламарина активно влияят на визията на сградата и тяхната функция излиза далеч извън задължителната утилитарна. Наред с предпазната си "задача" те активно участват в архитектурата на сградата като създават усещането за лекота и завършеност.

декоративни пана за скриване на климатични тела по покрива

 

Паравани CASSETTON

Използват се преди всичко, за да скриват чилърите по покрива или фасадите. Перфорациите или изрязванията по тях имат и технологична функция, като през отворите трябва да циркулира достатъчно въздух, чийто поток е необходим за правилното функциониране на климатичните тела. При тях обикновено се търси максимален процент на перфорациите върху листовия метал, без това обаче да компрометира ролята на параван за прикритие на външните елементи на климатичните инсталации

 

Огради CASSETTON

Ажурните огради. По норматив плътните части на оградите към улиците не бива да са по - високи от 60cm, като с това се цели предотвратяването на засенчване и захлупване на уличните пространства. Нормативът позволява все пак оградата да се извисява до 220 cm, но само при условие, че паната на оградата са перфорирани (ажурни). Тази прозивност кара обема пред оградата да „диша“, а хората да имат усещане за простор и цветност, която наднича зад отворите на ажурните огради. Тук на помощ идват оградните пана CASSETTON®

 

Във всички свои приложения генерално CASSETTON® е предпочитан архитектурен елемент и заради неговата характеристика „негоримост“. Изпълнените от листов метал фасадни, интериорни и декоративни елементи присвояват клас на негоримост А1 (строителни материали, които не участват в развитието и разпространението на потенциален пожар в сградата – Стандарт EN 13501-1).

 

Автор: Калоян Илиев

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване