Ламарината Бликовете по ламарината - естествено поведение на материала или дефект?

Вълничките, наречени още бликове, са едни от най-спорните проявления по покривите и фасадните обвивки от тънка ламарина. Някои хора ги приемат за напълно естествено и логично поведение на материала, други не могат да ги понасят и открито им се дразнят.

4251

Един от най-често задаваните въпроси пред инсталаторите е как да предотвратят появата на неравностите. За да можем да вземем страна в тази полемика е добре да обследваме какво причинява вълничките и как можем да ги избягваме при инсталирането на метални елементи от ламарина.

Какво всъщност представляват бликовете?

Това е характеристика на металните обшивки и се появява върху  фасадни елементи , изработени от тънка ламарина от рулонен или листов материал. Появата на неравностите може да бъде минимизирана, но всъщност трудно избегната напълно, поради естественото поведение на метала, за разлика от стъклото, и не следва да се счита за недостатък.

Какво причинява бликовете?

Налице са множество фактори за появата им. Колкото по-добре се познават те, толкова по-добре можем да се справим с тяхната поява. Желателно е предварително запознаване с материала от всички участници в дадения проект: архитекти, инвеститори, проджект мениджъри и разбира се производители/монтажници, за да могат предварително заедно да подберат най-доброто приложение на металните елементи по фасадата.

Материалът

Видът на метала ( мед, цинк, стомана, алуминий ), както и различните сплави, които изграждат листовия материал не са еднакво податливи на образуването на бликовете. Значение имат също дебелината, финишът и цветът на покритието. Естествените метали, като мед и титан-цинк са по-податливи на образуване на видими вълнички в сравнение с алуминиеви и стоманени ламарини с нанесено полиестерно или PVDF покритие.  Всеки метал, всяка сплав има различно термично поведение и линейно разширение. Цветът и гланцът на покритието могат да засилят или минимизират вълничките. Тъмните и гланцови покрития мултиплицират ефекта на неравностите, за разлика от светлите и матовите.

Ширина и дължина на изделията

Определено габаритите на фасадните елементи оказват голямо значение за появата на бликовете. Заради линейните разширения, за които вече споменахме, широките и дълги изделия могат да благоприятстват образуването на неравностите. Без да има стопроцентова гаранция ние препоръчваме проектирането и влагането на метални изделия с дължина до 3000мм и ширина до 300 мм.

Основата

Строителната основа също има своят принос към качеството на инсталацията. Ако тя не е права, ще допринесе за засилване появата на неравности. Почти винаги между основата и фасадните елементи се полага пласт паропропусклива мембрана с дистанциращи нишки (DuPont™ Tyvek® Metal) . Тези пружиниращи косъмчета от полиамид служат за отвеждане на кондензната влага от вътрешната страна на металните изделия, но също спомагат и за равномерното разположение на цялостната обшивка върху основата.


Как да преживеем бликовете?

Най-важното нещо, което трябва да запомним е това, че бликовете не са дефект, а естествено проявление на материала, което се засилва или намалява от множество фактори. Трудно може да го избегнем изцяло. Металните обшивки са специфични и не бива да се сравняват с вентилируемите обвивки от HPL и фиброциментовите плоскости, както и от керамични плочи. И от тях не следва да се очаква да бъдат перфектно „изпънати“ като стъкло.

За повече информация ни потърсете на email.

 

Нови
Блогове

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

Изпрати запитване