Ламарината Бликовете по ламарината - естествено поведение на материала или дефект?

Вълничките, наречени още бликове, са едни от най-спорните проявления по покривите и фасадните обвивки от тънка ламарина. Някои хора ги приемат за напълно естествено и логично поведение на материала, други не могат да ги понасят и открито им се дразнят.

1860

Един от най-често задаваните въпроси пред инсталаторите е как да предотвратят появата на неравностите. За да можем да вземем страна в тази полемика е добре да обследваме какво причинява вълничките и как можем да ги избягваме при инсталирането на метални елементи от ламарина.

Какво всъщност представляват бликовете?

Това е характеристика на металните обшивки и се появява върху  фасадни елементи , изработени от тънка ламарина от рулонен или листов материал. Появата на неравностите може да бъде минимизирана, но всъщност трудно избегната напълно, поради естественото поведение на метала, за разлика от стъклото, и не следва да се счита за недостатък.

Какво причинява бликовете?

Налице са множество фактори за появата им. Колкото по-добре се познават те, толкова по-добре можем да се справим с тяхната поява. Желателно е предварително запознаване с материала от всички участници в дадения проект: архитекти, инвеститори, проджект мениджъри и разбира се производители/монтажници, за да могат предварително заедно да подберат най-доброто приложение на металните елементи по фасадата.

Материалът

Видът на метала ( мед, цинк, стомана, алуминий ), както и различните сплави, които изграждат листовия материал не са еднакво податливи на образуването на бликовете. Значение имат също дебелината, финишът и цветът на покритието. Естествените метали, като мед и титан-цинк са по-податливи на образуване на видими вълнички в сравнение с алуминиеви и стоманени ламарини с нанесено полиестерно или PVDF покритие.  Всеки метал, всяка сплав има различно термично поведение и линейно разширение. Цветът и гланцът на покритието могат да засилят или минимизират вълничките. Тъмните и гланцови покрития мултиплицират ефекта на неравностите, за разлика от светлите и матовите.

Ширина и дължина на изделията

Определено габаритите на фасадните елементи оказват голямо значение за появата на бликовете. Заради линейните разширения, за които вече споменахме, широките и дълги изделия могат да благоприятстват образуването на неравностите. Без да има стопроцентова гаранция ние препоръчваме проектирането и влагането на метални изделия с дължина до 3000мм и ширина до 300 мм.

Основата

Строителната основа също има своят принос към качеството на инсталацията. Ако тя не е права, ще допринесе за засилване появата на неравности. Почти винаги между основата и фасадните елементи се полага пласт паропропусклива мембрана с дистанциращи нишки (DuPont™ Tyvek® Metal) . Тези пружиниращи косъмчета от полиамид служат за отвеждане на кондензната влага от вътрешната страна на металните изделия, но също спомагат и за равномерното разположение на цялостната обшивка върху основата.


Как да преживеем бликовете?

Най-важното нещо, което трябва да запомним е това, че бликовете не са дефект, а естествено проявление на материала, което се засилва или намалява от множество фактори. Трудно може да го избегнем изцяло. Металните обшивки са специфични и не бива да се сравняват с вентилируемите обвивки от HPL и фиброциментовите плоскости, както и от керамични плочи. И от тях не следва да се очаква да бъдат перфектно „изпънати“ като стъкло.

За повече информация ни потърсете на email.

 

Нови
Блогове

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Изпрати запитване