Блог и
Статии

Често задавани въпроси - Част 2

Вие ни питате и ние отговаряме. Или поне се опитваме. Въпреки това със сигурност има много неотговорни въпроси или отговори, които често се забравят. Нека да си ги припомним.

02/05/2023 | 1530

Нови
Блогове

Инструменти за тенекеджийска работа

Колко и какви инструменти е добре да има инсталаторът тенекеджия зависи от работата която предстои да се извърши. Когато тенекеджийската работа е в производствен цех, тогава повечето на брой инструменти гарантират по-прецизна и бърза работа. Ако обаче визираме външни монтажи, то тогава много внимателно трябва да се избере правилния микс между брой единични инструменти и тяхната функционалност, за да не стане прекомерно теглото на инструменталното куфарче. Това е от особено значение, когато монтажите са отдалечени и най-вече височинни, и когато достъпът до допълнителни инструменти е силно затруднен.

CASSETTON – архитектурни приложения

CASSETTON® е наша продуктова запазена марка за група фасадни и интериорни изделия от метални тави с касетъчна форма. Произвеждани предимно от стoманенa или от алуминиева ламарина с покрития от HDP (High Durable Polymer), PVDF (Polyvinylidene Fluoride) или боядисани с електростатична прахова боя. Също така от неръждаема хром-никелова ламарина, основно за интериорно приложение.

VELUX прозорци за плосък покрив от ново поколение със стъкло

Новата линия на прозорци VELUX за плосък покрив беше представена пред софийска аудитория на 28.07.2022 в рамките на събитието „При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX“ в производствената ни база. Сред гостите имаше архитекти, строители и инсталатори. Крафт бирата и бургерите на Благой Стоянов внесоха много настроение и домашен уют.

30 години фирма VAS

Фирма VAS стана на 30 години. Години, изпълнени с много труд, ентусиазъм и внимание към хора. Обръщаме се с благодарност към всички онези, кото са част от нашата 30-годишна история. Благодарим Ви! Без Вас нямаше да се получи.

Металните покриви, ръководство за архитекти

Oт дълбока древност човешката цивилизация е използвала метални покриви, доказали своята непреходност във времето. Съвременните фалцови покриви произвеждани чрез механично ролформоване продължават традицията на ръчно вдигнатия и скопчан фалц. Днес все по-често подобни покривни метални елементи се изпълняват от ламарина мед, цинк, алуминий, стомана и др

Признание за ВАС Про ООД

Вас Про ООД е класирана в Career Show Index 2021, който отличава 100-те най-добри работодатели в България. Ежегодната класация събира резултатите на работодателите на база отличията им в различни бизнес награди за последните 3 години.

Колко струва един покрив /или други често задавани въпроси/

Какво най-често ни питат клиентите? Въпроси, касаещи нашата организация, нашите продукти, поведението на материалите и въобще всичко, което е било обект на дискусии...

Училището Дени Дидрò в Банкя

Едно съвременно училище сред природата, което да стимулира индивидуалността на детето и цялостното му развитие като личност. Образователна и творческа микросистема, в която децата имат свободата да се обогатяват с нови знания и умения, да откриват и развиват своите интереси и таланти, да растат с уважение и грижа за хората и природата. Място, което учениците да посещават с вълнение и в очакване на нови преживявания.

Еднофамилна жилищна сграда, с. Чеканчево

Семейството, което обитава къщата споделя своето задоволството от качеството на микроклимата формиран в помещанията с инсталирани покривни прозорци VELUX. Високо оценява свежестта на въздуха и богатството на дневната светлина.

Как металните покрития предпазват стоманата от корозия

Металните покрития предпазват валцуваните листови стоманени изделия, като осигуряват комбинация от бариерна и галванична защита. Тези покрития имат редица приложения и огромна икономическа ефективност.

Листов метал, защо цените препускат нагоре

Ако сте участник в строителния сектор или друга индустрия, която потребява стомана, алуминий, мед или цинк под някаква форма, то навярно забелязвате, че цените на листовите метали почти ежедневно растат. Става въпрос за едно наистина чувствително увеличение. Разходите за стомана и цветни метали са най-високите за всички времена, което се отразява на всеки, който купува или продава метални изделия, включително метални покривни системи.

Фасадният инженер, тази нова и непозната професия

Фасадният инженер се занимава с всички аспекти на външната сградна обвивка. За да предложи най-полезното решение той взема под внимание всички технически характеристики на материалите и особеностите и поведението на строителните системи.

Металните покриви и еротиката

Нерядко изящните покриви от ламарина се спотайват някъде в ъгъла на нашето полезрение и е необходима еротична закачка в центъра, за да им обърнем подобаващо внимание.

Елоксация на алуминиева ламарина

Анодирането е електрохимичен процес, който превръща металната повърхност в декоративно, трайно, устойчиво на корозия покритие от аноден оксид. Алуминият е много подходящ за елоксиране материал.

Заваряване на шпилки

Заваряването на шпилки позволява метални крепежни елементи, шпилки, щифтове, глухи шпилки (колонки) да бъдат заварени върху друг метален детайл с помощта на дъга със светкавична скорост. Подобни обработки се използват в автомобилостроенето, при конструирането на купетата и шасита на превозни средства. Широко разпространени са и при архитектурно формоване на ламарина с екстериорно и декоративно приложение.

Медни улуци

„Прекрасни улуци!“ – навярно такива комплименти ще чуят собствениците на жилища с медна улучна система от техните гости. Наситеният, земен тон на медта перфектно допълва естествените строителни материали от всякакъв вид, добавяйки към популярността му нови и модерни дизайни.

Парапети, огради и паравани от перфориран метал

Ажурен парапет: лек, нежен, надупчен, ефирен като мрежа и задължително прозивен

Меден корниз, реплика на орнамент от началото на 20-ти век

„The Hadrian“, е 10-етажна жилищна сграда, построена през 1903 г. в западен Ню Йорк. В горната си част тя завършва с метален корниз, истински архитектурен шедьовър. Изпълнен е преди повече от 120 години от стоманена конструкция и обшивка от поцинкована ламарина. Тежка корозия кара собствениците на сградата да търсят решение за саниране, чрез изработката на нова реплика на оригиналния корниз.

Подпрозоречни первази от ламарина

Подпрозоречните поли изпълняват едновременно архитектурна и функционала роля. Те са естественото оформяне на прехода между дограмата и фасадата и очакванията към тях са доста завишени по отношение на естетика и хидроплътност.

Ледена тапа на покривите

Завиряването по покривите през зимата е образуването на ледена преграда по ръба на скатните покриви. Това явление заедно с липсата на адекватно снегозадържане може да доведе до компрометиране на покрива, механична деформация или дори разрушаване на улуците и водосточните тръби на сградата.

Галванична корозия по металите в строителството

Галваничната корозия е електрохимичен процес, който възниква, когато разнородни метали са в контакт помежду си в присъствието на електролит, най-често влага и кислород. При нея метал или сплав се разграждат по-бързо в сравнение с конвенционалното им окисление. Изразява се в загуба на механичните свойства на металите, което може да бъде особено опасно от конструктивна гледна точка.

Сграда "Калистратов груп" с номинация за архитектурни награди

Наградата EU Mies Award Носи името на Лудвиг Мис ван дер Ро, германски архитект, един от пионерите и най-видните майстори на модернизма в архитектурата. Тя отчита постижения в областта на съвременната архитектура.

Всички VELUX решения от VAS

Лидерската позиция за VELUX Group на международно и за ВЕЛУКС България на местно ниво означава не само да бъде най-добрият партньор за производство и доставка на специфични сградни компоненти, но и лидерска позиция в промяната към едно по-здравословно и устойчиво строителство. Покривните прозорци имат огромно влияние върху микроклимата на всяка сграда, дори за пространства, традиционно неглижирани и често приемани като единствено достатъчно добри да бъдат склад.

7 награди от Сграда на годината 2020

Малко преди Коледа 2020 на тържествена церемония – спектакъл бяха раздадени престижните награди на Национален конкурс "Сграда на годината" 2020 в салона на Софийската опера и балет. Седем от отличените проекти ни карат да се гордеем.

Сграда на годината 2020

И тази година множество обекти, в чието изграждане участва фирма ВАС, са номинирани в престижната класация Национален конкурс „Сграда на годината 2020“. За първи път сред номинациите има обекти както под земята, така и над нея.

Sky City Mall – новата фасада

Нов, различен, съвременен и динамичен 3D формат, за визия, която се променя на всяка крачка. Най-подходящият материал е алуминиева ламарина.

Шапки за комини от ламарина

Коминните шапки - превенция или архитектурен елемент. Препоръки за монтаж

Снегозадържане по покривите

Снегозадържането е бариера, чиято роля е да възпрепятства свободното придвижване на сняг по наклона на скатни или плоски покриви. Целта е предотвратяване на деформации по водоотливната система, както и инциденти на намиращи се или преминаващи под покрива хора, конструкции, машини или автомобили. Колкото по-висок е покривa, толкова вероятността за щети от падане на сняг е по-голяма.

Механични обработки върху ламарината

Обработките върху ламарината целят изрязването по габарит и пробиването на отвори с конкретни предназначения за последяващо формоване на изделия. Заготовките от листов метал намират приложения в строителството, архитектурата, машино/автомобило/ и самолетостроене, производство на домакинска техника и др. Ламарината не е подходяща да се използва за произвидство на прецизни, ювелирни и изящни изделия.

Стоимен Христов, фасадeн инженер и проектант от Синел ООД

Казват, че е един от известните и титулувани фасадни проектанти в София и България. Той има самостоятелна проектантска практика в областта на фасадни остъклявания и плътните фасадни решения близо 15 години. Партньорството му с нашата фирма VAS има множество проявления

Металната огледална фасада на Фантастико

Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", които не спират да експериментират с нови материали и техники при плътните фасади. Ето ги и придобиващите вече популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

Историята на Иля Василев

Инж. Христо Стоянов: „Историята на Иля Василев е пример за това, че когато даден човек си върши добре работата, отговорно и със желание винаги има възможност за развитие и голямо израстване. Дори и в българска семейна фирма като нашата.“

Титан-цинкова ламарина. Производители и продукти

Френската компания VMZINC® и немската - RHEINZINK® в конкуренция създават и развиват европейския пазар на листов титан цинков метал с широко архитектурно приложение.

Меден покрив в Драгалевци

Моменти и снимки от създаването на един немалък покрив от медна ламарина. Добра колаборация между проектант, главен изпълнител и фирма VAS.

LAMELLON – архитектурни приложения

LAMELLON® е продуктова търговска марка на ВАС Про ООД за ламелни изделия с екстериорно и интериорно приложение.

Съвети за сгъване на ламарина

Сгъването е една от най-популярните операции за придаване на различни форми на листов метал. Обикновено се осъществява, чрез упражняване на натиск върху листа. Получената деформация оформя ъгъл с различен градус в зависимост от приложението на заготовката. Какво обаче трябва да се съблюдава при този тип механични обработки?

Сгъване на ламарина

Сгъването е една от най-разпространените операции за обработки на листов метал. Идва от немската дума abkanten (сгъване), на английски терминът е “bend”. Операцията служи за придаване на ъглова форма на ламарината.

Металните покриви в България

Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и големите областни градове, като са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

Цинковата ламарина в строителството

Най-старото използване на цинка било в бронзови сплави. След като била открита способността на цинка да се прегъва, дължащо се на неговата ковкост, използването му за строителни приложения се засилило. Влагал се предимно като покритие за покриви, както и за изработката на елементи за водоотвеждане (улуци и водосточни тръби).

Прахово боядисване на ламарина

Електростатичното прахово боядисване е вид полагане на финишно покритие върху ламарина и други метални повърхности. Говорейки за листов метал, тази техника е алтернатива на полиестерното покритие. Чрез праховото боядисване се цели от една страна оцветяване на едната или двете повърхности на ламарината в желан от нас цвят по RAL, дървесна или друга имитация (декоративна функция), както и от друга за постигане на надеждно антикорозионно покритие на метала.

Покривът на ББР и екипът на ВАС

Интервю на екипа, участвал в реализацията на покрив от титан цинкова ламарина на Българска Банка за Развитие, София. С участието на арх. Жеко Тилев, инж. Христо Стоянов, Иля Василев, инж. Любомир Илиев, инж. Стоян Новков, Краси и Марто.

Покривни прозорци VELUX и металните покриви

С покривните прозорци VELUX, функционалността на металните покриви безспорно се надгражда, тъй като светлината и чистият въздух проникват в сградата по значително по-ефикасен начин в сравнение с фасадни прозорци.

Седем мита за металните покриви

Метални покриви от фалцова (скопчана) ламарина, макар и не особено популярни по нашите географски ширини притежават редица преимущества като хидроплътност, надежност и дълговечност, което е и причината да се налагат, като покривно решение все повече в България.

арх. Тилев и покривът на ББР

Интервю с проф. д.н. арх. Жеко Тилев по покана на фирма VAS, с което си спомняме за съвместната ни работа по проекта на Българска Банка за Развитие.

CASSETTON® и LAMELLON® в метрото

Създаването на касетъчни и ламелни продукти от ламарина за конкретен обект. История с участието на BS Konstructia, фирма VAS (проектанти, архитекти, производствени работници и инсталатори) и няколко нови изделия.

Euramax & VAS – обещаващо партньорство

Euramax Coated Products, партньор на VAS доставя листов, рулонен алуминий с премиум покритие (coating) по целия свят за архитектурно приложение в строителството. Тяхната мисия е да превръщат градовете в едно по-цветно и красиво място за живеене.

Шапки по бордовете

Шапките от ламарина остават най-популярни на пазара. При спазване на прости правила за производство и монтаж за дълго време гарантират надеждна защита на бордовете или на плътните огради, върху които са монтирани. Те са и едни от най-сигурните по отношение на водоотвеждане. Имат почти неограничени възможности за визия и цвят.

Прозрачен алуминий

Прозрачният алуминий, известен още като ALON, бил някога научна фантастика, сега е реалност. За първи път терминът „Прозрачен алуминий“ е използван във фантастичния сериал Star Trek от осемдесетте години на миналия век. Героите там са си представяли, че човечеството ще разполага с подобно нещо чак след едва 2 века.

Металните покриви, история на няколко века

В Америка, в западна и северна Европа листовата стомана днес е един от най-популярните материали за покривни решения. В последните години, обаче металните покриви са в истински подем и в България, като се налагат заради множество качества и предимства.

АСС 2020

Щанд и мостри от ламарина на изложението Архитектурно - Строителна Седмица 2020

VAS се готви за изложение

Предстоящо участие на „Архитектурно Строителна Седмица 2020“ - международното изложение за енергийно ефективно , екологично и функционално строителство в София.

Алуминиевите сплави

В строителния сектор популярността на алуминиевите сплави, във вторичните или декоративни елементи, се е увеличила значително през последните 50 години.

Защо метал? и няколко отговора

При огромен интерес премина организираното от фирма ВАС обучение за фасадни обвивки от метални елементи „Защо метал“.

Защо метал?

Семинар за фасадни и интериорни решения от листов метал с домакин ВАС Про и участието на гостите: арх. Вела Николова /СИТИСКЕЙП/ и инж. Венета Новакова / Фасаден консултант/

Нова година - Нов сайт

Скъпи партньори и приятели, Щастливи сме да обявим, че започваме новата 2020 година с нов уеб сайт. Мислихме го много, реализирахме го дълго, но ето, че вече е факт.

Весела Коледа

Уважаеми партньори, Поднасяме нашите пожелания за здраве, благоденствие и просперитет.

Сграда на годината 2019

Преди дни отмина осемнадесетото издание на годишните награди за постижения в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България – „Сграда на годината”, организирано от ГРАДЪТ Медиа Груп. Авторитетно 30 членно жури от лидери в областта на инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди...

Предизвикай вашите за купа VAS

Фирма VAS и „Волейболното училище Владо Николов“ съвместно организираха превърналия се вече в традиция семеен турнир по волейбол. На това съревнование смесени отбори между деца и родители се изправят един срещу друг и показват придобити по време на тренировките умения.

Бликовете по ламарината –

Вълничките, наречени още бликове, са едни от най-спорните проявления по покривите и фасадните обвивки от тънка ламарина. Някои хора ги приемат за напълно естествено и логично поведение на материала, други не могат да ги понасят и открито им се дразнят.

История на покривите

.......И след като осигурили първичните си нужди от храна, вода, сън и здраве, хората започнали да мислят за своята безопасност, подслон и обезпеченост – и открили покрива! Според тълковния речник това е „ най-горната част на сграда, която я покрива, затваря отгоре и предпазва от дъжд и сняг”. Като нейни синоними са „дом”, „подслон”, „убежище”....

Видео Блогове

left-video-arrow
right-video-arrow
left-video-arrow
right-video-arrow

Изпрати запитване