Блог и
Статии

Шапки за комини от ламарина

Коминните шапки - превенция или архитектурен елемент. Препоръки за монтаж

10/11/2020 | 981

Нови
Блогове

Снегозадържане по покривите

Снегозадържането е бариера, чиято роля е да възпрепятства свободното придвижване на сняг по наклона на скатни или плоски покриви. Целта е предотвратяване на деформации по водоотливната система, както и инциденти на намиращи се или преминаващи под покрива хора, конструкции, машини или автомобили. Колкото по-висок е покривa, толкова вероятността за щети от падане на сняг е по-голяма.

Механични обработки върху ламарината

Обработките върху ламарината целят изрязването по габарит и пробиването на отвори с конкретни предназначения за последяващо формоване на изделия. Заготовките от листов метал намират приложения в строителството, архитектурата, машино/автомобило/ и самолетостроене, производство на домакинска техника и др. Ламарината не е подходяща да се използва за произвидство на прецизни, ювелирни и изящни изделия.

Стоимен Христов, фасадeн инженер и проектант от Синел ООД

Казват, че е един от известните и титулувани фасадни проектанти в София и България. Той има самостоятелна проектантска практика в областта на фасадни остъклявания и плътните фасадни решения близо 15 години. Партньорството му с нашата фирма VAS има множество проявления

Металната огледална фасада на Фантастико

Идеята, разбира се, е на проектантите от Архитектурно студио "Cityscape", които не спират да експериментират с нови материали и техники при плътните фасади. Ето ги и придобиващите вече популярност червени калинки „ кацнали“ на фасадата. Архитектите описват композицията като „Левитация на калинките в огледалния свят на градската среда“.

Историята на Иля Василев

Инж. Христо Стоянов: „Историята на Иля Василев е пример за това, че когато даден човек си върши добре работата, отговорно и със желание винаги има възможност за развитие и голямо израстване. Дори и в българска семейна фирма като нашата.“

Титан-цинкова ламарина. Производители и продукти

Френската компания VMZINC® и немската - RHEINZINK® в конкуренция създават и развиват европейския пазар на листов титан цинков метал с широко архитектурно приложение.

Меден покрив в Драгалевци

Моменти и снимки от създаването на един немалък покрив от медна ламарина. Добра колаборация между проектант, главен изпълнител и фирма VAS.

LAMELLON – архитектурни приложения

LAMELLON® е продуктова търговска марка на ВАС Про ООД за ламелни изделия с екстериорно и интериорно приложение.

Съвети за сгъване на ламарина

Сгъването е една от най-популярните операции за придаване на различни форми на листов метал. Обикновено се осъществява, чрез упражняване на натиск върху листа. Получената деформация оформя ъгъл с различен градус в зависимост от приложението на заготовката. Какво обаче трябва да се съблюдава при този тип механични обработки?

Сгъване на ламарина

Сгъването е една от най-разпространените операции за обработки на листов метал. Идва от немската дума abkanten (сгъване), на английски терминът е “bend”. Операцията служи за придаване на ъглова форма на ламарината.

Металните покриви в България

Високи, стройни, изящни и непреходни – металните покриви и куполи на знаковите софийски сгради се открояват отдалече. С течение на времето, те са се превърнали в неразделна част от силуета на нашата столица и големите областни градове, като са оставили завинаги отпечатък в българското архитектурно наследство. Именно това ни кара да се замислим: какво прави металните покриви „вечни“ и какви са техните проявления в съвременната българска архитектура.

Цинковата ламарина в строителството

Най-старото използване на цинка било в бронзови сплави. След като била открита способността на цинка да се прегъва, дължащо се на неговата ковкост, използването му за строителни приложения се засилило. Влагал се предимно като покритие за покриви, както и за изработката на елементи за водоотвеждане (улуци и водосточни тръби).

Прахово боядисване на ламарина

Електростатичното прахово боядисване е вид полагане на финишно покритие върху ламарина и други метални повърхности. Говорейки за листов метал, тази техника е алтернатива на полиестерното покритие. Чрез праховото боядисване се цели от една страна оцветяване на едната или двете повърхности на ламарината в желан от нас цвят по RAL, дървесна или друга имитация (декоративна функция), както и от друга за постигане на надеждно антикорозионно покритие на метала.

Покривът на ББР и екипът на ВАС

Интервю на екипа, участвал в реализацията на покрив от титан цинкова ламарина на Българска Банка за Развитие, София. С участието на арх. Жеко Тилев, инж. Христо Стоянов, Иля Василев, инж. Любомир Илиев, инж. Стоян Новков, Краси и Марто.

Покривни прозорци VELUX и металните покриви

С покривните прозорци VELUX, функционалността на металните покриви безспорно се надгражда, тъй като светлината и чистият въздух проникват в сградата по значително по-ефикасен начин в сравнение с фасадни прозорци.

Седем мита за металните покриви

Метални покриви от фалцова (скопчана) ламарина, макар и не особено популярни по нашите географски ширини притежават редица преимущества като хидроплътност, надежност и дълговечност, което е и причината да се налагат, като покривно решение все повече в България.

арх. Тилев и покривът на ББР

Интервю с проф. д.н. арх. Жеко Тилев по покана на фирма VAS, с което си спомняме за съвместната ни работа по проекта на Българска Банка за Развитие.

CASSETTON® и LAMELLON® в метрото

Създаването на касетъчни и ламелни продукти от ламарина за конкретен обект. История с участието на BS Konstructia, фирма VAS (проектанти, архитекти, производствени работници и инсталатори) и няколко нови изделия.

Euramax & VAS – обещаващо партньорство

Euramax Coated Products, партньор на VAS доставя листов, рулонен алуминий с премиум покритие (coating) по целия свят за архитектурно приложение в строителството. Тяхната мисия е да превръщат градовете в едно по-цветно и красиво място за живеене.

Шапки по бордовете

Шапките от ламарина остават най-популярни на пазара. При спазване на прости правила за производство и монтаж за дълго време гарантират надеждна защита на бордовете или на плътните огради, върху които са монтирани. Те са и едни от най-сигурните по отношение на водоотвеждане. Имат почти неограничени възможности за визия и цвят.

Прозрачен алуминий

Прозрачният алуминий, известен още като ALON, бил някога научна фантастика, сега е реалност. За първи път терминът „Прозрачен алуминий“ е използван във фантастичния сериал Star Trek от осемдесетте години на миналия век. Героите там са си представяли, че човечеството ще разполага с подобно нещо чак след едва 2 века.

Металните покриви, история на няколко века

В Америка, в западна и северна Европа листовата стомана днес е един от най-популярните материали за покривни решения. В последните години, обаче металните покриви са в истински подем и в България, като се налагат заради множество качества и предимства.

АСС 2020

Щанд и мостри от ламарина на изложението Архитектурно - Строителна Седмица 2020

VAS се готви за изложение

Предстоящо участие на „Архитектурно Строителна Седмица 2020“ - международното изложение за енергийно ефективно , екологично и функционално строителство в София.

Алуминиевите сплави

В строителния сектор популярността на алуминиевите сплави, във вторичните или декоративни елементи, се е увеличила значително през последните 50 години.

Защо метал? и няколко отговора

При огромен интерес премина организираното от фирма ВАС обучение за фасадни обвивки от метални елементи „Защо метал“.

Защо метал?

Семинар за фасадни и интериорни решения от листов метал с домакин ВАС Про и участието на гостите: арх. Вела Николова /СИТИСКЕЙП/ и инж. Венета Новакова / Фасаден консултант/

Нова година - Нов сайт

Скъпи партньори и приятели, Щастливи сме да обявим, че започваме новата 2020 година с нов уеб сайт. Мислихме го много, реализирахме го дълго, но ето, че вече е факт.

Весела Коледа

Уважаеми партньори, Поднасяме нашите пожелания за здраве, благоденствие и просперитет.

Сграда на годината 2019

Преди дни отмина осемнадесетото издание на годишните награди за постижения в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България – „Сграда на годината”, организирано от ГРАДЪТ Медиа Груп. Авторитетно 30 членно жури от лидери в областта на инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди...

Предизвикай вашите за купа VAS

Фирма VAS и „Волейболното училище Владо Николов“ съвместно организираха превърналия се вече в традиция семеен турнир по волейбол. На това съревнование смесени отбори между деца и родители се изправят един срещу друг и показват придобити по време на тренировките умения.

Бликовете по ламарината –

Вълничките, наречени още бликове, са едни от най-спорните проявления по покривите и фасадните обвивки от тънка ламарина. Някои хора ги приемат за напълно естествено и логично поведение на материала, други не могат да ги понасят и открито им се дразнят.

История на покривите

.......И след като осигурили първичните си нужди от храна, вода, сън и здраве, хората започнали да мислят за своята безопасност, подслон и обезпеченост – и открили покрива! Според тълковния речник това е „ най-горната част на сграда, която я покрива, затваря отгоре и предпазва от дъжд и сняг”. Като нейни синоними са „дом”, „подслон”, „убежище”....

Видео Блогове

left-video-arrow
right-video-arrow
left-video-arrow
right-video-arrow

Изпрати запитване